Ziemniaki pieczone w miodzie z ziołami

Ziemniaki pieczone z miodem i przyprawami – na obiad lub przyjęcie

Próbowaliście kiedyś pieczonych ziemniaków z dodatkiem miodu? Nie to koniecznie spróbujcie. Zupełnie inny, naprawdę ciekawy smak. Moja rodzina i znajomi zachwyceni. Inspiracje znalazłam kilka miesięcy temu na blogu „Facet i kuchnia”. Zainteresowana postanowiłam spróbować tego niecodziennego połączenia miodu i ziemniaków. Ostatecznie zmieniłam sporo w przepisie, ale samo połączenie słodkiego miodu, ziemniaków i przypraw zostało 😉

Jak smakują takie ziemniaki pieczone z miodem i przyprawami?

Są naprawdę pyszne. Połączenie słodkiego miodu, ziół i chrupiących ziemniaków, to strzał w przysłowiową 10. Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się idealnie jako obiad, dodatek do mięs lub jako jedno z dań na przyjęciu. Można je podać same lub w towarzystwie prostych sosów.

Najważniejszy jest miód!

W przypadku tego przepisu najważniejszy jest miód. Ja osobiście zawsze dodaję dobrej jakości miód lipowy. Inne rodzaje miodu mają dla mnie w tym przypadku zbyt intensywny smak. Szukając dobrego miodu polecam Wam zajrzeć do Gospodarstwo Pszczelarskie Patoka (klik)

Gospodarstwo Pszczelarskie Patoka, to rodzinna pasieka z wieloletnimi tradycjami prowadzona od pokoleń z niegasnącą pasją i miłością. Pasieka znajduje się na terenach Pałuk i liczy 200 uli. Miody nie są mieszane, nie dodaje się do nich żadnych substancji wzbogacających.

AKTUALNY CENNIK I OFERTA GOSPODARSTWA PSZCZELARSKIEGO PATOKA (klik)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 czubata łyżka miodu lipowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Patoka
  • 5 płaskich łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szczypta suszonej bazylii
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 małe szczypty soli lub do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200-210 stopni (grzanie góra-dół).

Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli używamy starych ziemniaków, to należy je obrać. W przypadku młodych ziemniaków lub odmian do pieczenia z cienką skórką (ja takie mam) nie trzeba ich obierać.

Ziemniaki kroimy na ćwiartki i wkładamy do większej miski.

Miód podgrzewamy, aby nabrał płynnej konsystencji. Do miodu dodajemy oliwą z oliwek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Naszą mieszanką polewamy ziemniaki i dokładnie wszystko mieszamy, tak by nasza mieszanka je pokryła.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej większą, by ziemniaki się nie stykały, ja dziś zrobiłam na małej, bo tylko taka była dostępna). Na papier wykładamy nasze ziemniaki.

Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od odmiany ziemniaków i piekarnika, dlatego ziemniaki należy obserwować i np. po 40 minutach sprawdzić jeden kawałek. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz