Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym Dziś zapraszam Was na pyszne krokiety ziemniaczane z serkiem topionym. Proste, szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub przyjęcie. Można je podać same, jako dodatek do mięs, sosów lub w towarzystwie domowych dipów.
Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym, to nie tylko pyszna i szybka propozycja, ale również tania. To idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Dlaczego? O tym w przepisie poniżej.
Składniki:
- około 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do panierowania)
- mąka ziemniaczana
- około 100 g serka topionego – dziś użyłam ze szczypiorkiem i cebulą Sertop
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- buła tarta do panierowania
- olej do smażenia
Uwaga: Podane ilości składników są orientacyjne, stosujemy zasadę 4 do 1 (wyjaśnienie poniżej), wówczas możemy przygotować krokiety z dowolnej ilości ziemniaków np. takiej jaka akurat nam została z obiadu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę (można je również utłuc tłuczkiem do ziemniaków). Można również użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.
Ziemniaki przekładamy do większej miski. Wyrównujemy ich powierzchnię i dzielimy je na cztery części. Jedną wyjmujemy i przekładamy na resztę ziemniaków, a w powstały otwór wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (krokiety nie mogą być mdłe), mieszamy składniki. Wbijamy 1 jajko i wyrabiamy składniki ręką (krótko).
Serki topione kroimy w małą kosteczkę lub plasterki.
Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, rozbełtujemy je widelcem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
Z ziemniaczanego ciasta formujemy w dłoniach małe krokiety – najpierw robimy mały placek, w środek każdego wkładamy 1-2 kawałki serka topionego, sklejamy brzegi i formujemy nasze krokiety. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Smacznego
MNIAM….pychotka!!!
😀