Zdrowy omlet na płatkach żytnich. Idealny na śniadanie, prosty w przygotowaniu. Tak przygotowany omlet najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców – polecam Wam truskawki. Dla mnie idealnie 🙂 Jeśli lubicie słodsze propozycje możecie np. dodatkowo polać całość syropem z agawy, miodem itd. Spróbujcie 🙂 Miłego dnia moi drodzy i smacznego 😉
Składniki:
- 3 łyżki płatków żytnich z pełnego ziarna Sonko
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do smażenia – polecam kokosowy od Woj-len
- 2-3 truskawki i listki świeżej mięty do podania
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy płatki żytnie, łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia, cukier kokosowy i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (mały ognień) z odrobiną oleju. Najpierw smażymy omlet pod przykryciem, gdy góra zacznie się ścinać przekładamy na drugą stronę* i chwilę smażymy już bez przykrycia.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy pokrojony na 4 części ze świeżymi truskawkami i listkami świeżej mięty.
Smacznego
Omlet podałam na pięknych talerzyku, który nabyłam w Galerii Cuda Świata. Polecam Wam tam zajrzeć 🙂