Zdrowy omlet marchewkowy

Zdrowy omlet marchewkowyZdrowy omlet marchewkowy 3Uwielbiam omlety. Czasem myślę, że są idealnym rozwiązaniem na śniadanie lub kolację. Dziś dzielę się z Wami przepisem na zdrową wersję omleta. U mnie w domu zawsze jest dużo słodkiej marchewki. To taka ulubiona, zdrowa przekąska moich skarbów i moja zresztą też. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu. Marchewkowy omlet z płatkami jęczmiennymi lub owsianymi bezglutenowymi (zamiennie dla osób nie tolerujących glutenu), podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Spróbujcie i Wy.

Zdrowy omlet marchewkowy 2Dopełnieniem śniadania był pyszny sok z  Ogrodów Sabinu, który idealnie smakował z moim marchewkowym omletem.

Zdrowy omlet marchewkowy
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 2 małe marchewki lub 1 większa
  2. 5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych lub owsianych bezglutenowych
  3. 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  4. 1/3 szklanki mleka
  5. 2 jajka
  6. oliwa z oliwek do posmarowania patelni
  7. propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu
Przygotowanie
  1. Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut.
  2. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wbijamy 2 jajka, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Patelnię delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Tuż przed wylaniem masy zmniejszamy płomień na minimalny. Omlet smażymy, aż spód zacznie się ścinać (pod koniec można przykryć patelnię na chwilę pokrywką, jeśli wierzch nadal jest zbyt płynny). Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
  4. Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np. ananasem. Do picia proponuję sok z jabłek i czerwonej porzeczki.
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz