Dziś zapraszam Was na zdrowy krem czekoladowy. Podałam go w małych szklaneczka z dodatkiem borówek i listków świeżej mięty. Ale równie pysznie smakuje sam lub w towarzystwie innych owoców (w sezonie polecam polecam truskawki). Krem przygotowałam na bazie kaszy jaglanej i dobrej jakości (prawdziwej) czekolady. A więc samo zdrowie 🙂 Jeśli szukacie innych zdrowych przepisów polecam Wam również moje owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką.
Deser przygotowałam na bazie kaszy jaglanej od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki, płatki owsiane, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:
Składniki:
- około 3/4 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej PZZ Białystok*
- 100 g dobrej jakości (prawdziwej) czekolady
- około 4 łyżek mleka
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- garść borówek
- listki świeżej melisy lub mięty
*gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, resztę można włożyć do lodówki i wykorzystać np. na śniadanie
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami przekładamy kaszę jaglaną i 3 łyżeczki oleju kokosowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem 2 łyżek mleka – miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do kaszy i oleju. Dolewamy około 2 łyżki mleka i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu (w razie potrzeby można dodać odrobinę mleka więcej).
Nasz zdrowy krem czekoladowy na bazie kaszy jaglanej przekładamy do pucharków / szklaneczek. Podajemy z borówkami i listami świeżej melisy bądź mięty (wg gustu). Deser można podać z innymi owocami.
Deser można zjeść od razu lub zostawić w lodówce na później 😉
Smacznego
robiłam kiedyś podobny krem, pyszny był. Muszę chyba znowu poeksperymentowac w kuchni
Polecam 😀 Prosty, pyszny i zdrowy deser 🙂
Pyszności 🙂 Chętnie bym się poczęstowała. Nie dość że zapewne wyborne to jeszcze zdrowe 🙂
Polecam 🙂