Dziś mam dla Was przepis na zdrowy krem czekoladowy (na bazie tofu). Idealny do zjedzenia łyżeczką lub jako słodki dodatek do innych dań. Naturalne, zdrowe składniki w pysznie kremowej postaci. Nic tylko jeść. Idealny deser dla każdego. Spróbujcie i… nie bójcie się tofu 😉
Składniki:
- 250 g naturalnego tofu (u mnie Polsoja)
- 1 banan
- 3 suszone daktyle bez pestek
- 3-4 łyżeczki karobu w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mleko roślinne (opcjonalnie normalne) – do uzyskania pożądanej konsystencji kremu
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami wkładamy pokrojone daktyle. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość wstępnie miksujemy.
Kolejno dodajemy pokrojonego banana. Następnie 3 łyżeczki karobu w proszku. Całość znów miksujemy. Do masy dolewamy niedużą ilość mleka do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Bez mleka krem jest zbyt gęsty.
Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny, znów miksujemy. Próbujemy smak, opcjonalnie dodajemy więcej karobu.
Krem przekładamy do pucharka. Podajemy sam lub jako słodki, zdrowy dodatek.
Smacznego
Na piątkowy relaks idealny! Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu 🙂
☺