Dziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy deser z truskawkami i chałwą lnianą, który z powodzeniem może zastąpić kolację lub śniadanie. Ukochane czerwone truskawki, pyszne wspomnienie lat młodości – kasza manna i… coś co od niedawna po prostu uwielbiam – chałwa lniana. Próbowaliście kiedyś? Jeśli nie, to zachęcam do spróbowania 🙂
O chałwie lnianej pisałam Wam już tutaj (klik) Polecałam Wam ją również jako główny składnik wspaniałych ciasteczek (klik). Dziś polecam Wam ją w formie pysznego i prostego deseru 🙂
Zapraszam również na stronę i fanpag producenta:
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 2 kostki chałwy lnianej cynamonowej Gacjana
- kilka truskawek
- łyżeczka miksu ekspandowanych zbóż
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, zaczynamy je podgrzewać. Dodajemy rozkruszoną w palcach cynamonową chałwę lnianą, mieszamy chwile. Następnie dodajemy kaszę. Gotujemy mieszając, aż do zgęstnienia.
Naszą cynamonową kaszę przekładamy do szklaneczki / pucharka, na wierzch układamy pokrojone truskawki, a całość posypujemy ekspandowanymi zbożami i zdobimy listkami świeżej mięty. Podajemy.
Smacznego
Pyszny deser 🙂
Dziękuję 🙂