Od lat wprost przepadam za smakiem kokosa, a tym samym i popularnych rafaello. Od jakiegoś czasu zakochałam się też w zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. Dlatego dziś zapraszam Was na połączenie tych smaków. Zdrowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej), to wspaniała propozycja dla każdego. Całość zwieńczyłam pięknymi, czerwonymi malinami. Aż… ciężko się oprzeć by nie zjeść wszystkiego od razu. Szczerze Wam polecam ten deser. I zapewniam, że będzie smakował również tym, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają. Wiem, bo sprawdziłam 😉
Zdrowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej). Taka słodkość smakuje również dzieciom.
Do przygotowania deseru użyłam krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa
- 4 1/2 łyżki kaszy jaglanej
- 300 ml mleka
- 50 ml + 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch
- 1 1/2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka cukru
- 2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g)
- świeże maliny
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy wlewamy 200 ml mleka i 50 ml wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody – 2-3 łyżki.
Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy (u mnie 4 obroty noży).
Deser przekładamy do kieliszków / pucharków. Na wierzch układamy świeże maliny i posypujemy każdą porcję 1 łyżeczką wiórków kokosowych.
Podajemy.
Smacznego