Dlaczego warto wyciskać soki?
Świeżo wyciskane soki są bogactwem cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz antyoksydantów. W szklance soku znajdziemy wiele witamin. Oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto wyciskać soki. To też jednej z najłatwiejszych sposobów na przemycenie tych składników do diety naszej i naszych bliskich. I doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Tu nie ma wymówki, że “brak mi czasu”. Przygotowanie soku w wyciskarce zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy tylko wybrać dobre urządzenie. Ja już swoje wybrałam. Ale jeśli wy potrzebujecie większej ilości informacji, to polecam wam zajrzeć na stronę https://zdrowesokowanie.com/, gdzie znajdziecie różne rankingi, oceny i porównania najpopularniejszych wyciskarek.
4 proste przepisy na soki wyciskane
Poniżej znajdziecie 4 proste przepisy na sok z wyciskarki. Potraktujecie je jedynie jako inspirację, bo jeśli chodzi o przepisy na domowy sok, to tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia i indywidualny gust. Warto eksperymentować ze smakiem, dodawać różne składniki. Ważne by wszystko było świeże. Zdrowe soki świeżo wyciskane powinny na stałe zagościć w naszej diecie.
Zielone zdrowie
Prosty zielony sok z dodatkiem świeżego imbiru.
Składniki:
- 1 obrana cytryna lub limonka
- garść liści jarmużu
- 2 soczyste jabłka
- 2 cm obranego imbiru
Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie.
Sok a la „kubuś”
Brzoskwinie możemy zamienić np. na kubeczek malin lub truskawki.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 soczyste jabłko
- 1 brzoskwinia
Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie.
Letnie orzeźwienie
Idealny sok na upały i ugaszenie pragnienia.
Składniki:
- 0,5 obranego orabuza
- mała garść świeżej mięty
- 0,5 obranej limonki
Ze składników wyciskamy sok, schładzamy i pijemy na zdrowie.
Czerwone zdrowie
Słodkie truskawki, ananas, czerwień buraka i limonka. To nie tylko pyszny smak, ale też samo zdrowie.
Składniki:
- 2 garście truskawek
- 0,5 obranego ananasa (świeżego)
- 1 mały obrany burak
- 0,5 obranej limonki
Przygotowanie:
Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie.
Nie wyrzucajcie pulpy!
Pulpę po soku można wykorzystać. Pulpę z warzyw można dodać do innych składników i przygotować zupę krem. Z pulpy marchewkowej można przygotować pyszne marchewkowe babeczki lub ciasto. Z innych pozostałości po soku można zrobić np. szybkie placuszki.