Zdrowe trufle migdałowo – daktylowe. Dziś zapraszam Was na pyszne i zdrowe domowe trufle migdałowo-daktylowe. Przygotujecie je dosłownie w kilka minut. Czasem na prawdę warto sięgnąć po takie zdrowe słodkości. W składzie znajdziecie daktyle, migdały, mąkę kokosową i Melasę z chleba świętojańskiego (karob). Zdrowo i pysznie 😀 Kto się skusi na taki deser? U nas po truflach został już tylko ślad na talerzu 😉
Składniki:
- 250 g suszonych daktyli
- 100 g migdałów krojonych kostka
- 2-3 łyżki mąki kokosowej + do obtoczenia trufli
- około 2 łyżek karobu Melasy z chleba świętojańskiego BAKRA
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15-20 minut, odlewamy wodę zostawiając gdzieś w szklance niewielką ilość.
Daktyle przekładamy do misy blendera z nożami, miksujemy (ja nie robię tego dokładnie, ale możecie zmiksować mocniej). Następnie dodajemy pokrojone migdały (kosteczka), karob i na początek 2 łyżki mąki kokosowej, miksujemy. Jeśli masa będzie za sypka możemy dodać niewielką ilość wody z moczenia daktyli, jeśli zbyt mokra dodajemy więcej mąki kokosowej. Gdyby wasz blender nie radził sobie z mieszaniem składników można je później wyrobić ręką.
Z masy formujemy w dłoniach kulki (większe lub mniejsze, od tego zależy ilość trufli). Każdą obtaczamy w mące kokosowej.
Nasze zdrowe trufle przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Cudowne zrobię na święta lub w tyg zapraszam na blog