Zdrowe owsiane ciasteczka z migdałami – ciasteczka bez jajek i mąki. Proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe owsiane ciasteczka. Do ich przygotowania nie potrzeba mąki, ani jajek. Wystarczą płatki owsiane, banan i miód oraz migdały, które nadadzą im też ciekawego wyglądu. Jeśli szukacie przepisu na pyszne i zdrowe ciasteczka dla dzieci i dorosłych, to polecam Wam właśnie ten. Takie owsiane ciasteczka możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy, na trening lub zapakować dziecku do szkoły. Spróbujcie.
Zdrowe owsiane ciasteczka z migdałami – ciasteczka bez jajek i mąki
Składniki: (na 7 sztuk)
- 1 dojrzały banan
- 2 czubate łyżeczki miodu*
- 3/4 szklanki płatków owsianych – u mnie z PZZ Białystok
- mała szczypta soli (można pominąć)
- 7 migdałów (po 1 na ciasteczko)
*u mnie dziś kremowany z poziomką, nadał ciekawego smaku, ale możecie użyć np. wielokwiatowego lub innego ulubionego
Przygotowanie:
Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, na papkę. Dodajemy miód i małą szczyptę soli (można pominąć), mieszamy. Kolejno wsypujemy płatki owsiane, mieszamy dokładnie np. widelcem. Całość odstawiamy na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Z masy w dłoniach formujemy a la kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każde ciasteczko delikatnie wciskamy migdała (nie za mocno). Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 20 minut (ciasteczka należy obserwować, każdy piekarnik jest inny). Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i studzimy. Ciasteczka najpierw będą miękkie, dopiero po przestudzeniu będą nadawać się do ściągnięcia z blaszki (spód ciasteczek powinien być ładnie zarumieniony).
Smacznego
Często pytacie mnie o deskę, która pojawia się ostatnio na moich zdjęciach. Pisałam o niej Wam tutaj (klik) Raz jeszcze przypominam i polecam wyroby od Pana Artura: Artur Galstyan „ARMEN” Produkcja wyrobów tartaczych