Kto lubi czekoladę? Myślę, że na to pytanie wiele osób odpowie zdecydowane „JA”. Ja również należę do tej grupy. Czasem dla odmiany zamiast ze sklepowej półki sięgam po zdrowszą domową wersję czekolady. Dziś zapraszam Was na ten naprawdę prosty i pyszny przepis. Ostateczny efekt i smak często zależy od użytego miodu i dodatków. Ja swój miód nabyłam w sklepie ZdrowyMarket24.pl Jako dodatek użyłam owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny, jagody), ale możecie dodać dowolne dodatki np. orzechy laskowe. Spróbujcie. Warto czasem zrobić sobie taką domową, zdrowszą wersję czekolady. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spójrzcie na przepis 🙂
Składniki: (na 1 mniejszą tabliczkę)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy ze ZdrowyMarket24)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- ulubione dodatki: u mnie mała garść owoców liofilizowanych (truskawka, malina, jeżyna, jagody)
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy. Ciepły olej przelewamy do miseczki, dodajemy miód (najpierw 2 łyżki) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ciemne kakao, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej miodu. Mały pojemnik (u mnie kwadratowy) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę.
Następnie na wierzch układamy/sypiemy ulubione dodatki – u mnie mała garść owoców liofilizowanych. Pojemnik z masą wkładamy do zamrażalnika na minimum 1 – 1 i 1/2 godziny (czas zależy od zamrażalnika). Po tym czasie możemy zajadać się naszą zdrowszą wersją czekolady.
Smacznego