Zastosowanie folii polietylenowej w branży spożywczej

Folia wykonana z polietylenu jest trwała, wytrzymała i dobrze dopasowana do różnych potrzeb przedsiębiorców. Sprawdza się w wielu branżach, ale to właśnie sektor spożywczy korzysta z opakowań z tego materiału najczęściej. Jakie zalety ma folia polietylenowa i do czego przydaje się podczas produkcji i sprzedaży artykułów żywnościowych?

Rodzaje folii polietylenowych

Poszczególne folie polietylenowe różnią się między sobą gęstością. Wpływa to na ich elastyczność, stopień miękkości i wytrzymałość. Wyróżnia się trzy typy:

  • folie LDPE,
  • folie MDPE,
  • folie HDPE.

Pierwszy rodzaj, LDPE, charakteryzuje się niską gęstością, a tym samym wysoką elastycznością. Folia LDPE jest miękka, transparentna i obojętna chemicznie.

Typ MDPE to folie o średniej gęstości, są dzięki temu wytrzymałe, a jednocześnie zachowują pewien stopień elastyczności. Ostatni, najsztywniejszy, cienki i bardzo wytrzymały rodzaj to materiał HDPE. Takie folie są mało transparentne i sprawdzają się między innymi do zgrzewania.

To, jaki rodzaj wybrać, zależy od branży oraz przeznaczenia opakowań. W sektorze spożywczym najczęściej wykorzystuje się folie LDPE i HDPE.

Folia polietylenowa w branży spożywczej

Do pakowania artykułów żywnościowych często wykorzystuje się właśnie folię polietylenową. Przemawiają za tym jej liczne cechy:

  • wytrzymałość,
  • elastyczność,
  • obojętność na substancje chemiczne,
  • transparentność,
  • lekkość.

Ponadto folia polietylenowa dobrze nadaje się do zadruku, co pozwala spersonalizować opakowanie. Dzięki temu możliwe jest naniesienie na opakowanie takich informacji jak skład produktu, data ważności czy dane producenta.

Opakowania wykonane z folii polietylenowej można wykorzystać do zabezpieczania i porcjowania różnego rodzaju produktów. Do jakich artykułów sprawdzają się najczęściej i który rodzaj jest najlepszym wyborem?

Folia LDPE do pakowania żywności

Folia o najniższej gęstości, LDPE, jest chętnie wykorzystywana w branży spożywczej. Nadaje się do porcjowania i zabezpieczania przed wilgocią produktów sypkich. Jest także dobrym opakowaniem na pieczywo, ponieważ chroni je przed wysychaniem.

Folię LDPE często wykorzystuje się do pakowania artykułów mrożonych, gdyż jest odporna na działanie niskich temperatur i nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Folia polietylenowa do pakowania i zabezpieczania żywności - colormark.pl

Folia HDPE w branży spożywczej

Wytrzymała folia HDPE to również popularny materiał w branży spożywczej. Nadaje się do pakowania produktów sypkich, szczególnie w dużych porcjach, np. kasz czy ryżu. Oprócz tego wykorzystuje się ją do pakowania gotowego pieczywa.

Sektor spożywczy a folia MDPE

Choć folia MDPE jest rzadziej wykorzystywana w branży spożywczej niż pozostałe dwa rodzaje, dobrze sprawdza się jako materiał na reklamówki do pakowania zakupów spożywczych. Dodatkową zaletą tego typu opakowania jest możliwość naniesienia nadruku, np. z logo firmy.

Folia polietylenowa — producent 

Wybierając opakowania z folii polietylenowej do swojego zakładu produkcyjnego lub sklepu, warto decydować się na wysokiej jakości produkty. Powinny one spełniać wiele kryteriów, nie tylko związanych z wytrzymałością, ale muszą być także dopuszczone do kontaktu z żywnością. Renomowany producent zapewnia trwałe i odpowiednie produkty z możliwością dostosowania grubości i rozmiaru, a także naniesienia personalizowanego nadruku.

Wybierz ofertę doświadczonego producenta folii polietylenowej. Postaw na jakość i wysoki standard opakowań dla produkowanej żywności! 

*artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz