W takie deszczowe jesienne dni nic nie smakuje lepiej niż ciepły zapiekany pudding ryżowy z gruszką i cynamonem. Idealny! Do tego jeszcze kubek gorącej czekolady i… uśmiech wraca na twarz 🙂 I… nawet słoneczko wyjrzało, żeby zobaczyć co jem 😉
Kto się skusi na takie połączenie?
Składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego zapiekanego puddingu ryżowego znajdziecie na stronie e-Dana Polecam! Duży wybór produktów 🙂
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków ryżowych – do nabycia w eDana
- 1 szklanka mleka (lub ciut więcej)
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego – do nabycia w eDana
- duża szczypta cynamonu
- 1 gruszka
Do podania:
- karob i opcjonalnie 1-2 kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami, dużą szczyptą cynamonu i cukrem, mieszamy krótko. W razie potrzeby można dolać odrobinę mleka, ale pudding ma być gęsty.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowanym gęstym puddingiem ryżowym. Tak przygotowany pudding przekładamy do naczynia do zapiekania. Pudding zapiekamy 8-10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół).
Podajemy posypany karobem (u mnie słoneczny wzór). U mnie z dodatkową słodką wisienką.
Smacznego
Do przyozdobienia zapiekanego ryżowego puddingu wykorzystałam szablon do dekoracji kawy i deserów. Zestaw 16 różnych szablonów możecie nabyć w Goodest
Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie 🙂
Dziękuję 🙂