Zapiekany niebieski deser z malinami i kilka słów o BLUE CORN

Zapiekany deser z malinami (na bazie kaszki z niebieskiej kukurydzy). Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu deser, który zaskakuje smakiem i kolorem. A to wszystko za sprawą kaszki z niebieskiej kukurydzy. Czy słyszeliście już o takim produkcie? A może znacie markę BLUE CORN? Jeśli nie, to zachęcam Was do przeczytania całego wpisu. Na końcu oczywiście przepis na wspomniany deser 🙂

Kilka słów o…

Co to jest BLUE CORN? To tzw. niebieska kukurydza, zwana również fioletową lub Hopi Corn. Jest to 100% naturalna, wolna od GMO odmiana kukurydzy uprawianej od setek lat przez Indian z plemienia Hopi w południowych rejonach Ameryki. Cechy niebieskiej kukurydzy:

  • Niebieską kukurydzę cechuje naturalnie słodki, lekko orzechowy smak. Dotyczy to również produktów wytwarzanych na bazie niebieskiej kukurydzy. Nawet popcornu!
  • Niebieska kukurydza swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom.
  • Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.
  • Niebieska kukurydza to więcej niż zbiór witamin i mikroelementów. To skupisko silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami i wieloma innymi chorobami.

Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta


W ofercie znajdziecie:

Wspomnianą kaszkę z niebieskiej kukurydzy.

  • 100% natury;
  • lekkostrawna,
  • wolna od GMO;
  • bogate źródło antyoksydantów;
    • Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno z niebieskiej kukurydzy (z którego została wykonana kaszka) zawiera 3792mg/kg antyoksydantów.
  • naturalny słodko-orzechowy smak;
  • idealna na polentę, do pysznych kluseczek oraz do panierowania ryb;

Mąkę z niebieskiej kukurydzy

  • 100% natury;
  • pełnoziarnista;
  • całkowicie wolna od GMO;
  • bogate źródło antyoksydantów;
  • Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów.
  • idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów;
  • produkt bezglutenowy.

Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy

  • po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący;
  • bogate źródło antyoksydantów;
    • Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno niebieskiej kukurydzy popcorn zawiera 2355mg/kg antyoksydantów.
  • 100% natury;
  • wolne od GMO;
  • produkt bezglutenowy.

Piramidki BLUE CORN z niebieskiej kukurydzy

  • 100% natury;
  • Świetny smak;
  • Prosty skład (tylko niebieska kukurydza, ryż brązowy i sól himalajska)
  • wolne od GMO;
  • bogate źródło antyoksydantów;
    • Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno z niebieskiej kukurydzy (z którego zostały wykonane piramidki) zawiera 3792mg/kg antyoksydantów.
  • produkt bezglutenowy;
  • źródło energii.

Poza wspomnianymi, testowanymi przeze mnie produktami, w ofercie znajdzie również: Bluecorn popcorn z suszoną truskawką I olejem kokosowym tłoczonym na zimno oraz Bluecorn popcorn z solą himalajską I olejem kokosowym tłoczonym na zimno. Jestem bardzo ciekawa tego połączenia. Może ktoś z Was już próbował?

Kilka słów o wrażeniach po testowaniu

Każdy produkt był dla mnie nowością. Każdy ma ogromne zalety dla zdrowia. Na początku przetestowaliśmy oczywiście piramidki i popcorn. Popcorn po uprażeniu wygląda praktycznie tak samo jak tradycyjny. Jest pysznie chrupiący i smaczny 🙂 Tak samo jak wspomniane piramidki. Idealna, zdrowa przekąska dla każdego i na każdą okazję. Do tego nie zapominajmy, że chrupiemy coś co przyniesie korzyści dla naszego organizmu 😉 Mąkę i kaszkę wykorzystuję w kuchni. Kaszkę najczęściej podaję samą z porcją świeżych owoców lub jako deser. Mąka doskonale sprawdza się do bezglutenowych wypieków np. muffinek lub ciasteczek, a także jako składnik pysznych placuszków. Osobiście nie jestem na diecie bezglutenowej, ale są na niej moi znajomi. W ich opinii produkty są naprawdę ciekawe i smaczne. Chętnie włączą je do swojej diety.

A teraz czas na przepis…

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne)
  • 5 pełnych łyżek BIO kaszki z niebieskiej kukurydzy BLUE CORN
  • kilka malin
  • około 1 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub innego „słodzidła”
  • do podania: chipsy kokosa i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy. Wsypujemy kaszkę, dosładzamy do smaku i mieszamy aż do zgęstnienia. Gęstą kaszkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy maliny. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy około 10-12 minut.

Po wyjęciu posypujemy chipsami kokosa i zdobimy listkami świeżej mięty. Deser podajemy ciepły.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi