Zapiekany deser drożdżowy Prosty i tani sposób na przygotowanie czegoś pysznego z „niczego”. Zamiast wyrzucać resztki ciast, często zeschłych (, a bo to dziecko chciało, a potem jednak nie zjadło, a bo to ktoś zostawił nie przykryty kawałek drożdżówki itd) można je wykorzystać i zjeść naprawdę pyszny deser. Spróbujcie, polecam. Oczywiście możecie zmienić dodatki – np. zamiast kandyzowanych skórek można użyć dowolnych bakalii.
Jak oszczędzić i nie zmarnować?
Zawsze staram się, by w moim domu nic się nie marnowało. Wystarczy odrobina inwencji i można stworzyć coś naprawdę pysznego. Z zeschłych placków tortilli można przygotować pyszne chipsy paprykowe (przepis znajdziecie tutaj), z ciast drożdżowych lub chałki wspomniany deser (przepis poniżej), nadmiar niektóry dań można zamrozić, nie mając pomysłu na kolację czy obiad można przygotować wyborne hod-dogi (sprawdźcie jakie warzywa macie w lodówce, co Wam się może zmarnować i dodajcie, to do hod-doga, będzie pysznie i oryginalnie), latem nie zapomnijcie o grillu (grillujemy nie tylko mięso, ale też i warzywa, możecie też przygotować pyszny grillowane czosnkowe kromeczki itd), często zamiast piec jedno większe ciasto upieczcie w jednorazowych foremkach 2-3 mniejsze (możecie każde wzbogacić innymi dodatkami – np. bakaliami, drugie kakao, a trzecią wersję cynamonem).
Oszczędności i ciekawe pomysły na wykorzystanie niektórych produktów są na wyciągnięcie ręki. Nie bójcie się eksperymentować. W kuchni potrzeba również odrobiny fantazji i… dobrych produktów, z których można skorzystać właściwie wszędzie i o każdej porze. Takie produkty znajdziecie na FPHU Green Pack. Kupicie tu najróżniejsze jednorazowe pojemniki do przechowywania żywności, kubki, koperty do hod-dog, najróżniejsze worki, woreczki, artykuły do pieczenia i wiele wiele innych. Warto mieć zawsze takie produkty w domu.
Składniki: (ilość należy zwiększyć / zmniejszyć w zależności od wielkości naczynka do zapiekania)
- kawałki ciast drożdżowych – należy je pokroić w 1,5-2 cm a la kromeczki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- duża szczypta cynamonu
- łyżka kandyzowanych skórek
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Naczynie do zapiekania smarujemy lekko masłem, następnie układamy nasze drożdżowe kromeczki (jedna warstwa, dajemy część kandyzowanych skórek, druga warstwa). Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z cynamonem i jajkiem (nie trzeba wykorzystać całej mieszanki, wszystko zależy od ilości i rodzaju ciasta (jeśli już przeschnięte można dodać ciut więcej)). Dociskamy i odstawiamy na kilka minut, aby ciasto nasiąkło. Wierze posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowanymi skórkami. Całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem.
Deser wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy całość około 25-30 minut (deser należy obserwować, gdyby zbytnio się przypiekał od góry nakładamy folię aluminiową).
Tak przygotowany prosty deser można podać sam, przybrany listkami świeżej mięty lub np. z kleksem bitej śmietany.
Smacznego