Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serkiem topionym

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serkiem topionym Lubicie zapiekanki? Ja bardzo. Dziś mam dla was przepis na prostą i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z serkiem topionym. U mnie w dwóch osobnych naczyniach do zapiekania. Jedno dla mnie i jedno dla męża 😉 Prosto i pysznie. Do zapiekanki polecam wam podać domowy sos czosnkowy. Spróbujcie.

Zapiekankę możecie też zrobić w jednym większym naczyniu.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 jajka M
  • 1 pełna łyżka śmietany 18% (gęsta do zup)
  • 0,5 szalotki lub małej cebuli
  • 100 g serka topionego śmietankowego ziołowego z czosnkiem Sertop
  • 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki
  • gruby plaster szynki lub innej ulubionej wędliny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy.

Małe naczynia do zapiekania (lub jedno większe) smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na grubsze plastry i układamy na spodzie każdego naczynia.

Serek topiony kroimy na małe kawałki (kosteczki).

Pół pokrojonego serka rozkładamy na warstwę ziemniaków w obu naczynkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, piórka cebuli i doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (delikatnie) i słodką czerwoną papryką (po szczypcie na naczynko).

Na wierzch układamy kolejną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry i resztę serka topionego.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i mielonym pieprzem. Mieszamy składniki. Mieszanką oblewamy wierzch obu zapiekanek.

Zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekamy wszystko około 40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu (pod koniec warto włączyć termoobieg).

Takie zapiekanki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz