Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serkiem topionym Lubicie zapiekanki? Ja bardzo. Dziś mam dla was przepis na prostą i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z serkiem topionym. U mnie w dwóch osobnych naczyniach do zapiekania. Jedno dla mnie i jedno dla męża 😉 Prosto i pysznie. Do zapiekanki polecam wam podać domowy sos czosnkowy. Spróbujcie.
Zapiekankę możecie też zrobić w jednym większym naczyniu.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 jajka M
- 1 pełna łyżka śmietany 18% (gęsta do zup)
- 0,5 szalotki lub małej cebuli
- 100 g serka topionego śmietankowego ziołowego z czosnkiem Sertop
- 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki
- gruby plaster szynki lub innej ulubionej wędliny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy.
Małe naczynia do zapiekania (lub jedno większe) smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na grubsze plastry i układamy na spodzie każdego naczynia.
Serek topiony kroimy na małe kawałki (kosteczki).
Pół pokrojonego serka rozkładamy na warstwę ziemniaków w obu naczynkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, piórka cebuli i doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (delikatnie) i słodką czerwoną papryką (po szczypcie na naczynko).
Na wierzch układamy kolejną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry i resztę serka topionego.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy całość solą i mielonym pieprzem. Mieszamy składniki. Mieszanką oblewamy wierzch obu zapiekanek.
Zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekamy wszystko około 40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu (pod koniec warto włączyć termoobieg).
Takie zapiekanki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Smacznego