Uwielbiam makaronowe zapiekanki, w szczególności te na słodko. Dlatego wczoraj przygotowałam zapiekankę makaronową z cynamonowym jabłuszkiem. Prostota i smak, który wprost uwielbiam. A do tego delikatna słodycz. Nic tylko jeść. Taka zapiekanka makaronowa z jabłkiem i cynamonem jest idealną propozycją na chłodne, deszczowe dni, których ostatnio jest dość dużo. Zrobiłam jedną porcję, ale szybko musiałam przygotować kolejną, bo moje pociechy bardzo lubią jabłka, więc i ta zapiekanka przypadła im do gustu 😉 Spróbujcie i Wy.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki (u mnie od Lubella)
- 2 średnie słodkie jabłka
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego
- cynamon
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente).
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy gaz i wrzucamy nasze jabłka. Całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania, pod koniec smażenia można spróbować smak). Jabłka w cynamonie smażymy około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny być mięciutkie.
Na dno foremki do zapiekania wykładamy połowę ugotowanego makaronu kokardki. Następnie nakładamy nasze jabłka (całość). I znów warstwę makaronu. Wierzch posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 15 minut. Tuż przed podaniem wierzch delikatnie posypujemy cynamonem.
Podajemy ciepłe.
Smacznego
Pysznie i aromatycznie:)
Dziękuję 🙂
Moje ukochane kokardki – ulubiony kształt makaronu 🙂 Z miejsca jestem przekonana! Pozdrowionka serdeczne 🙂
Tak, kokardki dodają uroku każdej potrawie. I ja również je bardzo lubię 🙂
Wspaniały pomysł na pyszne danie kochana 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
pysznie!
Dziękuję 🙂
Dawno nie zapiekałam jabłek, chyba wreszcie nadszedł sezon…
My uwielbiamy jabłka. Znikają bardzo szybko 😉