Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem. Wyśmienity smak i łatwość przygotowania. Za tym daniem najbardziej przepada moja córeczka. Gdy je pierwszy raz przygotowałam (wymyśliłam) co chwila podchodziła i mówiła „jesce mniam mniam” 😉 Takie zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem możecie podać zarówno w wersji słodkiego obiadu, jak i np. jako późne śniadanie itp. Spróbujcie, polecam.
Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem – przepis i pomysł własny.
- 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- duża szczypta cynamonu
- 7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 średnie jabłko
- 1 i 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć)
W garnku gotujemy wodę na makaron ze szczyptą soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem.
Jabłko obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach.
Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i „przeszły smakami”.
Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie układamy warstwę ugotowanego makaronu kokardki (zostawiając kilka do ozdoby). I znów kładziemy warstwę jabłkowo-ryżową (lekko ją wgniatając w makaron).
Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobiną cynamonu.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu.
Smacznego