Zapiekane bułki z szynką i serem. Dziś mam dla Was pomysł na szybkie i pyszne zapiekane bułki z szynką i serem. Tak przygotowane bułki śmiało można podać na śniadanie lub kolację. Doskonale sprawdzą się też na domówkach. Do ich przygotowania można wykorzystać kupne lub domowe pieczywo – przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj (klik) Prosto, a jak pysznie. Koniecznie spróbujcie takich zapiekanych bułek.
Zapiekane bułki z szynką i serem podajemy na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu.
Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb)
- 3 bułki
- po 1 plasterku sera na bułkę
- kawałek szynki mini z jakubowej spiżarni Olewnik
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w kostkę.
Każda bułkę nacinamy w kratkę, uważając, by nie przeciąć spodu.
W nacięcia wkładamy po kawałku żółtego sera i kawałki szynki.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Smarujemy nim każdą bułeczkę z wierzchu, a resztę wlewamy łyżeczką ostrożnie do nacięć w bułkach.
Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Ser powinien się ładnie rozpuścić. Bułeczki należy obserwować.
Tak przygotowane zapiekane bułki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub ketchupu.
Smacznego