Zapiekane bułki z szynką i serem

Zapiekane bułki z szynką i serem. Dziś mam dla Was pomysł na szybkie i pyszne zapiekane bułki z szynką i serem. Tak przygotowane bułki śmiało można podać na śniadanie lub kolację. Doskonale sprawdzą się też na domówkach. Do ich przygotowania można wykorzystać kupne lub domowe pieczywo – przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj (klik) Prosto, a jak pysznie. Koniecznie spróbujcie takich zapiekanych bułek.

Zapiekane bułki z szynką i serem podajemy na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu.

Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb)

  • 3 bułki
  • po 1 plasterku sera na bułkę
  • kawałek szynki mini z jakubowej spiżarni Olewnik
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę.

Każda bułkę nacinamy w kratkę, uważając, by nie przeciąć spodu.

W nacięcia wkładamy po kawałku żółtego sera i kawałki szynki.

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Smarujemy nim każdą bułeczkę z wierzchu, a resztę wlewamy łyżeczką ostrożnie do nacięć w bułkach.

Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Ser powinien się ładnie rozpuścić. Bułeczki należy obserwować.

Tak przygotowane zapiekane bułki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub ketchupu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz