Dziś zapraszam Was na kolejną owsiankę. Tym razem w mojej ukochanej zapiekanej wersji. Jakiś czas temu rozsmakowałam się w tofu. I choć nie zrezygnuję na pewno z moich ukochanych białych serów, to ten składnik zostanie na stałe w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję z jego wykorzystaniem. Idealna na śniadanie – zapiekana owsianka z tofu, którą dodatkowo wzbogaciłam o karob. Spróbujcie.

Zapiekana owsianka z tofu
2016-05-03 22:32:46

Nutrition Facts
Serving Size
35g
Amount Per Serving
Calories 21
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 3g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
53%
Calcium
1%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 7 łyżek mleka*
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 90 g naturalnego tufu pasteryzowanego Polsoja
- 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
- 1/2 kiwi lub inny ulubiony owoc
- * mleko roślinne np. sojowe lub inne
Przygotowanie
- Do miseczki wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
- Następnie dodajemy rozdrobnione tofu. Dokładnie mieszamy je z płatkami. Na koniec dodajemy łyżkę karobu i miód. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Tak przygotowaną tofu owsiankę przekładamy do naczynka do zapiekania. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut, w zależności od tego jak zwartą owsiankę chcemy uzyskać. Ja zazwyczaj zapiekam około 16-17 minut, wówczas moja tofu owsianka jest miękka.
- Podajemy z plastrami kiwi lub innym ulubionym owocem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/