Lubicie kaszę jaglaną? Kiedyś byłam do niej sceptycznie nastawiona dopóki … sama w końcu nie spróbowałam przygotować z jej udziałem jakiegoś przepisu. I od tego czasu na stałe zagościła w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekaną jabłkową kaszę jaglaną na serowo-bananowym spodzie. Idealna na deser, śniadanie, a nawet na kolacje. Spróbujcie, polecam.
Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie

Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie
2016-05-08 19:48:44

Nutrition Facts
Serving Size
39g
Amount Per Serving
Calories 35
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 9g
3%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 5g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
6%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8,5 cm)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
- 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
- duża szczypta cynamonu
- 1/2 jabłka (średniej wielości)
- około 60 g chudego twarogu
- 1/3 średniej wielkości banana
- 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże)
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty.
- Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy.
- W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy.
- Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną.
- Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Mrożone jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane jagody wykładamy na naszą kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania.
- Podajemy od razu (jeszcze ciepłe).
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/