Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie

Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie (2)Lubicie kaszę jaglaną? Kiedyś byłam do niej sceptycznie nastawiona dopóki … sama w końcu nie spróbowałam przygotować z jej udziałem jakiegoś przepisu. I od tego czasu na stałe zagościła w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekaną jabłkową kaszę jaglaną na serowo-bananowym spodzie. Idealna na deser, śniadanie, a nawet na kolacje. Spróbujcie, polecam.

Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie (1)Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie

Zapiekana jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowym spodzie
Write a review
Print
35 calories
9 g
0 g
0 g
0 g
0 g
39 g
0 g
5 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
39g
Amount Per Serving
Calories 35
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 9g
3%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 5g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
6%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8,5 cm)
  2. 4 łyżki kaszy jaglanej
  3. 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
  4. 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
  5. duża szczypta cynamonu
  6. 1/2 jabłka (średniej wielości)
  7. około 60 g chudego twarogu
  8. 1/3 średniej wielkości banana
  9. 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże)
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty.
  2. Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy.
  3. W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
  7. Mrożone jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane jagody wykładamy na naszą kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania.
  8. Podajemy od razu (jeszcze ciepłe).
  9. Smacznego
beta
calories
35
fat
0g
protein
0g
carbs
9g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz