Dziś zapraszam Was na pyszny deser w zdrowszej odsłonie – zapiekana gruszka pod kokosową kruszonką. Dlaczego zdrowszy? Kruszonka jest na bazie mąki kokosowej, ryżowej, płatków owsianych i mojego ulubionego oleju kokosowego. Do tego pyszne gruszki. Jak dla mnie niebo na talerzu 😉 Takim ciepłym deserem możemy delektować się w te jesienne chodne dni. Gdy aura na zewnątrz nie nastraja pozytywnie warto zjeść coś dobrego 😉 A że prost przepadam za gruszkami i kokosem, ten deser jest dla mnie idealny. Polecam i Wam 🙂
Składniki:
- 2 większe twarde gruszki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 4 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym „słodzidłem”)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier i obie mąki, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczony (jeszcze ciepły) olej kokosowy. Całość szybko mieszamy łyżką, aż uzyskamy konsystencję a la kruszonki.
Gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na gruszki wykładamy naszą zdrową kruszonkę.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35 minut. Kruszonka powinna się zarumienić (złoto-brązowa).
Deser podajemy na ciepło, choć i po ostudzeniu dobrze smakuje. Takie zapiekane gruszki pod kokosową kruszonką można podać również w towarzystwie gałki lodów.
Smacznego
Mniam, wygląda pysznie! 🙂
I tak też smakuje 🙂
Kokosowa kruszonka? Już pędzę na takie pyszności 🙂 Zostaw mi porcyjkę. Pozdrowionka!
Zapraszam 😀
Madziu jakie pyszności dzisiaj u ciebie 🙂
Dziękuję 🙂 Dziś mam taki deserowy dzień 😉