Dziś zapraszam Was na przepis (propozycję) na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Uwielbiam grahamki. To taka o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Taka zapiekana grahamka z kiełkami zatopionymi w jajku idealnie sprawdzi się na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. Spróbujcie.

Zapiekana grahamka z kiełkami zatopionymi w jajku
2016-04-19 13:46:35

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (dla ułatwienia na 1 porcję)
- 1 grahamka
- 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 1 jajko klasy M
- szczypta soli ziołowej (u mnie Rafex)
- 1 łyżeczka posikanego szczypiorku
Przygotowanie
- Z grahamki odcinamy dół, a następnie wydrążamy bułkę.
- Do miseczki wbijamy całe jajko, dokładnie je roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli ziołowej i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki, wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wydrążonej grahamki.
- Grahamkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy do ścięcia się masy jajecznej (około 30 minut, sprawdzamy, np. wbijając widelec w środek czy nasza masa jest odpowiednio ścięta).
- Przed podaniem naszą zapiekaną grahamkę posypujemy szczypiorkiem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/