Zamów ryby na Święta i przygotuj coś pysznego – zbiór rybnych przepisów

Czego obok domowych uszek czy czerwonego barszczu nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście ryby. Pyszny pieczony karp, ryba w chrupiącej panierce, ryba po grecku, a może śledzik w różnych postaciach. Każdy z nas ma swoje ulubione dania. Jaki jest ich najważniejszy składnik? Oczywiście świeże ryby ze sprawdzonego źródła. Gdzie zamówić ryby na święta? Co można z nich dobrego przygotować? O tym w dzisiejszym wpisie.

Gdzie zamówić ryby na Święta?

Gdzie szybko i wygodnie kupić dobre i świeże ryby na Święta? Idealnym rozwiązaniem jest zamówienie ich przez Internet. Sprawdźcie doskonałą ofertą sklepu eryby.pl Znajdziecie tam ryby wędzone, marynowane i świeże (m.in. karp, pstrąg, dorsz, miruna, sandacz, łosoś). Oferta jest naprawdę bogata i zróżnicowana. Pyszne filety śledziowe marynowane według tradycyjnej receptury z oryginalnymi dodatkami na pewno będą cieszyć smakiem. A dobrze przygotowany świeży karp będzie hitem świąt. Wystarczy złożyć zamówienie, a doskonale spakowana paczka dotrze do was jeszcze przed Świętami. Jakość, smak i oszczędność czasu.

Moja zeszłoroczna paczka

Proste przepisy na dania z rybą w roli głównej

Ryba króluje u mnie nie tylko na wigilijnym stole. Smażona, pieczona, a nawet gotowana. U mnie w domu bardzo często goszczą ryby. Przygotowuję z nich najróżniejsze przepisy. Dziś polecam Wam kilka z nich.

Chrupiąca smażona ryba – szybki przepis

Smażona ryba, to klasyka. Jednak jak ją przygotować, by była chrupiąca i pyszna? Sprawdźcie mój przepis.

Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)

  • płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby (świeże lub mrożone)
  • jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej
  • przyprawa do ryb
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • słodka czerwona papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli używamy mrożonych ryb, to należy je wcześniej rozmrozić.

Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół.

Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 2 szczypty przyprawy do ryb, czarny mielony pieprz (więcej) i odrobinę soli – ale dodajcie wg gustu; gdy mieszanka się skończy robię nową).

Każdy kawałek ryby maczamy w mące pszennej, później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej  i bułki tartej. Smażymy na mniejszej ilości oleju na złoto.

Smacznego

Rybne kotleciki z koperkiem

Sprawdźcie przepis na pyszne rybne kotleciki z koperkiem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak… Koniecznie spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 390-400 g dorsza- u mnie dorsz czarny filet bez skóry surowy
  • pół pęczka koperku
  • 1 jajko M
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 łyżka suszonej cebuli lub pół małej świeżej cebuli
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę rozdrabniamy w blenderze z nożami (ostrożnie, aby nie mieć papki) lub mielimy w maszynce do mięsa.

Ryby przekładamy do miski i sprawdzamy raz jeszcze czy nie mają niechcianych ości. Dodajemy posiekany koperek i przyprawy (u mnie 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i szczypta soli).

Następnie dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, jajko, suszoną cebulę (lub drobno pokrojoną i podsmażoną świeżą cebulę) i 2 łyżki bułki tartej. Zaczynamy wyrabiać masę (poniżej zdjęcie jeszcze dobrze nie wyrobionej masy, widać kawałki bułki). Masa ma być wilgotna, ale musi się dać z niej formować małe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej.

Z masy forujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju (nie za duży płomień).

Karp w panierce – prosty przepis

Lubicie karpia? Polecam Wam prosty przepis na karpia w panierce. Smażony, delikatny i rozpływający się w ustach karp śmiało może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Spójrzcie jak łatwo go przygotować. Wystarczy świeży karp i kilka podstawowych składników.

Składniki:

  • 1 płat świeżego karpia
  • cytryna
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 małe jajka
  • sól i pieprz
  • masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane

Przygotowanie:

Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Nacinamy mięso ryby tak by nie przeciąć skóry, tak co 2-3 cm. Kroimy płat na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą. Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki. Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc z niego nie rezygnujemy! Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z plasterkami cytryny. Karp idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.

Smacznego

A może śledzika?

Śledzie w sosie koperkowym

Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać.

Składniki:

  • 4-5 sztuk śledzi a’l matias
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek koperku posiekanego
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 1 cebula
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym  pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy.

Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny).

Smacznego

A jakie są Wasze ulubione dania z rybą?

 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz