Z cyklu porozmawiajmy o… W co warto zainwestować prowadząc lokal gastronomiczny?

Witajcie. Dziś znów wpis z cyklu „Porozmawiajmy o…”. Pisaliście, że lubicie czytać tego typu artykuły. Dla niewtajemniczonych – piszę tu o ciekawostkach, tematach poruszanych z przyjaciółmi, pytam, radzę, doradzam, czyli troszku o wszystkim. Dziś jednak znów odrobinę o gastronomii. Kocham gotować, jeść, próbować, dowiadywać się o nowinkach i … gdzieś tam po ciuchu skrycie marzyć o własnym lokalu. Znam jednak osoby, które już nie marzą. One realizują swoje plany i naprawdę dobrze im to idzie. Jednak jak sami mówią nie jest, to łatwe. Prowadzenie własnego lokalu z jedzeniem jest ogromnie trudne. Aby takie przedsięwzięcie okazało się sukcesem musi temu sprzyjać szereg czynników, jak np. dobór odpowiedniego miejsca, znalezienie swojej niszy, personel czy też dobry sprzęt. O personelu dziś lekko przemilczę, bo ostatnio moi znajomi przeżyli w związku z tym duży szok. Ja nie rozumiem, dlaczego ludzie mogą być tak nieuczciwi… Ale to nie temat na dziś. Dziś kilka słów o sprzęcie, który mnie bardzo zaciekawił. Czy słyszeliście już o piecach konwekcyjnych?

Znajomi otworzyli ostatnio mały lokal, w którym serwują dania typu fast-food. Nie są to typowe burgery czy pizza, ale szybkie, zdrowsze odpowiedniki dla całych rodzin. Jak się okazało w ich mieście jest mało tego typu lokali. Dlatego myślę, że czeka ich sukces. Póki co lokal się prężnie rozwija. Ale czego oczekuje tu klient poza smakiem i jakością? Oczywiście szybkiej realizacji zamówienia. Ich dania są bardzo zróżnicowane i na początek mieli w swojej małej kuchni więcej sprzętów, co nie sprawdziło się zbyt dobrze. W kuchni musi być miejsce, zwłaszcza w takiej gdzie liczy się czas. Dlatego ostatecznie stare sprzęty zostały zastąpione na piec konwekcyjny Czy Wy też zastanawiacie się co to takiego? Otóż jest, to urządzenie z funkcja pieczenia oraz gotowania na parze. A wszystko, to bez dużych nakładów energii i w krótkim czasie. Z takich pieców korzystają światowej sławy kucharze i restauratorzy. W takich piecach potrawy się nie przesuszają, a zapachy nie wydostają się na zewnątrz. Co więcej w takim piecu można otworzyć komin podczas pieczenia. Dodatkową zaletą tego sprzętu jest łatwość obsługi (szybko przeszkolicie personel).

W obecnych czasach warto sprawdzać co oferuje nam rynek. Dobry sprzęt, to naprawdę podstawa sukcesu (lub jeden z głównych istotnych czynników wpływający na efekt końcowy). Choć koszt takiego sprzętu nie jest mały, to (jak twierdzą znajomi) zaczyna się im już zwracać.

A może Wy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? W co warto zainwestować? Czy warto otwierać swój własny biznes? Marzycie czy działacie w tym kierunku?

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz