Moi drodzy, już nie raz wspominałam Wam o wspaniałym autorskim projekcie portalu Allaboutlife dla blogerów, gwiazd, influencerów i mediów. Dziś kilka słów o kolejnych warsztatach z gwiazdą. Odbyły się one już po raz piętnasty. Tym razem w roli prowadzących: Martyna Chomacka i Lorek Zediu finaliści programu Masterchef. Tego dnia pojawił się tłum blogerów i influencerów, na których czekało mnóstwo niespodzianek od partnerów wydarzenia.
Była Lbiotica ze specjalnym stoiskiem z serią Biovax, która ma składzie: czystek, czarnuszkę, miętę, czy amarantus. W ofercie serii znalazły się min. szampon, odzywka, czy peeling do demakijażu włosów i skóry głowy.
Marka Oryginalny Sok, który podbija rynek NFC niecodziennymi kompozycjami smakowymi. Tego dnia prezentowali swoje nowości idealne na wiosenny detox.
Smoothie passiflora: ananas – kokos – banan – jabłko
Smoothie spirulina: pomarańcza – jabłko – kiwi -banan
Runoland z eko konfiturami i grzybami.
Zachwyciła Baziółka, która pokazała szeroki asortyment produktów od ziół w doniczkach po zioła cięte i mikrozioła. Ich mięta i pietruszka była hitem w koktajlu ANTI- AGING, czy w makaronie z borowikami. Dookoła unosił się zapach świeżych ziół.
Najbarwniejsze i pełne wiosennych klimatów stoisko należało do Stovitu, który przygotował na ten dzień przepyszne dżemy i konfitury z polskich owoców. Deser z czerwonej fasoli i wiśni był strzałem w 10tkę!
Oblegane było stoisko Domowego Sanatorium – dystrybutora marki Kuvings Polska, który dostarczył tego dnia najwyższej jakości wyciskarki ślimakowe. To na nich przygotowywane były super koktajle czy sosy. Ale, co najważniejsze Kuvings Polska ogłosił dla nas konkurs na najciekawsze relacje gdzie nagrodą jest właśnie ich TOPowa wyciskarka
OSM KRASNYSTAW z najlepszą maślanką i jogurtem naturalnym, który już po raz kolejny gościł na warsztatach ALLABOUTLIFE.
Tym razem używaliśmy również ich masła.
Sieć Eko WITAL , która dostarczyła produkty ekologiczne tylko od sprawdzonych producentów min. oleje, jajka, pieczywo chrupkie, które idealnie pasuje do hummusu, jaki był tego dnia przygotowywany.
Stowarzyszenie JABŁKA GRÓJECKIE: dostarczyło pyszne, pachnące rodzime jabłka oraz ciekawy napój Yabu
Jeszcze jedna niespodzianka tego dnia to Home and You, które było na warsztatach po raz pierwszy. Marka postanowiła przywitać z blogerami wiosnę i specjalnie na ten dzień zaaranżowała jeden ze stołów, na którym królowały zające i dekoracje świąteczne, które są w aktualnej ofercie sklepu.
A teraz czas na najpopularniejsze przepisy tych warsztatów.
KOKTAJL ANTI-ANGING
- 2 jabłka wyciskarka Kuvings oraz Jabłka Grójeckie
- sok z limonki (Oryginalny Sok, na porcję 1/5 butelki)
- mięta 10 listków Baziółka
- pietruszka garść Baziółka
- świeże kiwi 1 sztuka
- ½ banana
Wyciskamy sok z jabłek. Dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki, kilka listków mięty, nać pietruszki, obrane kiwi, pół banana i białko. Wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki koktajl.
Deser z czerwonej cebuli oraz wiśni od Stovit
- czerwona cebula, 2 sztuki
- cukier brązowy 4 łyżeczki
- mleczna czekolada do starcia
- ocet balsamiczny ok. 170 g.
- Naturalnie owocowe od Stovit – wiśnia
Przygotowanie:
Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić. Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków. Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać do cebuli z sokiem który puściła, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na koniec dodajemy wiśnie delikatnie mieszamy. Wiśnie będą słodkie, jeśli wolisz ciut więcej słodyczy trzeba dodać więcej cukru do cebuli.
Deser przekładamy do 2 pucharków, całość posypujemy startą czekoladą.
MAKARON Z BOROWIKAMI
- 100 gramów mąki
- 1 jajko od Eko Wital
- 1 łyżka oliwy z oliwek EKO WITAL
- borowiki 150 gramów z Runoland
- śmietana 30 lub 36 % 200 ml z OSM KRASNYSTAW
- 50 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
- pieprz czarny świeżo młotkowany
- sól
- świeży tymianek, gałązka, od Baziółka
- świeża pietruszka – 20-30 listków na porcję od Baziółka
W pierwszej kolejności zagniatamy makaron. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę i robiąc w niej małe zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy łyżkę oleju. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy w cienkie wstążki, posypujemy mąką i na chwilkę odstawiamy na bok.
W międzyczasie na patelni z odrobiną masła szklimy cebulkę szalotkę. Dodajemy do niej posiekane dwa ząbki czosnku, pieprz i sól. Wrzucamy nasze grzyby i pozwalamy im odparować. Po mniej więcej dwóch minutach smażenia dodajemy śmietankę i sprawdzamy smak. Dodajemy tymianek. Redukujemy odrobinę, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę i łączymy nasz sos z makaronem.
HUMMUS BURACZANY
- pół puszki cieciorki w zalewie Eko Wital
- odrobina (2 łyżeczki) maślanki OSM Krasnystaw
- 1 łyżeczka octu
- 1 pieczony burak
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek Eko Wital
- pieczywo chrupkie kukurydziane ekologiczne Eko Wital
- pietruszka Baziółka
Cieciorkę odsączamy. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia. Dodajemy jednego, upieczonego buraka, odrobinę maślanki, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę octu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do miseczki, polewamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy szczyptą pietruszki. Podajemy wszystko z chrupkim pieczywem ekologicznym kukurydzianym Eko Wital.