Wytrawna tarta wielkanocna
Dziś mam dla Was przedświąteczną inspiracje. Pyszna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta w kształcie jajka, to idealny pomysł na świąteczne śniadanie lub ciekawą przekąskę. Przygotowanie takiej wytrawnej tarty zajmie wam dosłownie kilka minut. Minimalna ilość składników, pyszny smak. Spróbujcie.
Jak przygotować wytrawną tartę w kształcie jajka?
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na tarte (słone)
- 6 małych pomidorków
- 6 przepiórczych jaj Złoty ptak
- kilka plasterków suchej krakowskiej z szynki lub innej ulubionej wędliny
- 125 g twarożku kanapkowego – u mnie o smaku grillowanego bakłażana (może być inny z dodatkami lub bez)
- sól i pieprz do smaku
- rukola do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z ciasta wycinamy kształt jajka. Z pozostałych ścinków ciasta formujemy w dłoniach małe kuleczki i układamy je na brzegach naszego „jajka”
(wcześniej brzeg trzeba zwilżyć wodą, wówczas kuleczki ładnie się przykleją).
Na środek naszego jajka wykładamy twarożek. Rozsmarowujemy go.
Całość posypujemy pociętą w cienkie plasterki wędliną. Następnie układamy pokrojone pomidorki i na koniec nasze przepiórcze jaja.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem przepiórczym.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Czas
pieczenia może być różny w zależności od użytego ciasta i piekarnika. Obserwujemy tartę.
Przed podaniem układamy na całości kilka listków rukoli (opcjonalnie).
Smacznego
Wpis we współpracy z Złoty ptak