Wytrawna tarta wielkanocna

Wytrawna tarta wielkanocna

Dziś mam dla Was przedświąteczną inspiracje. Pyszna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta w kształcie jajka, to idealny pomysł na świąteczne śniadanie lub ciekawą przekąskę. Przygotowanie takiej wytrawnej tarty zajmie wam dosłownie kilka minut. Minimalna ilość składników, pyszny smak. Spróbujcie.

Jak przygotować wytrawną tartę w kształcie jajka?

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto na tarte (słone)
  • 6 małych pomidorków
  • 6 przepiórczych jaj Złoty ptak
  • kilka plasterków suchej krakowskiej z szynki lub innej ulubionej wędliny
  • 125 g twarożku kanapkowego – u mnie o smaku grillowanego bakłażana (może być inny z dodatkami lub bez)
  • sól i pieprz do smaku
  • rukola do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z ciasta wycinamy kształt jajka. Z pozostałych ścinków ciasta formujemy w dłoniach małe kuleczki i układamy je na brzegach naszego „jajka”
(wcześniej brzeg trzeba zwilżyć wodą, wówczas kuleczki ładnie się przykleją).



Na środek naszego jajka wykładamy twarożek. Rozsmarowujemy go.

Całość posypujemy pociętą w cienkie plasterki wędliną. Następnie układamy pokrojone pomidorki i na koniec nasze przepiórcze jaja.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem przepiórczym.

Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Czas
pieczenia może być różny w zależności od użytego ciasta i piekarnika. Obserwujemy tartę.

Przed podaniem układamy na całości kilka listków rukoli (opcjonalnie).

Smacznego

Wpis we współpracy z Złoty ptak

Dodaj komentarz