W tak chłodne wrześniowe dni warto sięgać po domowe napoje, soki, koktajle czy smoothie. Wzbogacą nasz organizm o cenne witaminy, pomogą tym samym w walce z czyhającymi chorobami. Na blogu znajdziecie wiele takich przepisów. Dziś jednak wróciłam do najprostszego i najlepszego rozwiązania jakim są… domowe soki.
Co potrzebujemy?
- owoce (u nas podstawą są zawsze jabłka) i warzywa (np. marchewki, pietruszki, buraczka);
- dobry sprzęt – ja używam wyciskarki wolnoobrotowej (takiej jak w tym przepisie)
- i… to już wszystko 😉
Takie soki są idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie kochają je wszyscy. Dlatego przygotowuję je w naprawdę dużych ilościach. Cenne witaminy na wyciągnięcie ręki ? Smacznie i zdrowo. Idealne o każdej porze dnia. Do soku często podaję ryżowe wafle Sonko – pysznie i zdrowo.
Składniki:
- pół reklamówki jabłek (u mnie małe z działki)
- 4 marchewki
- 1 gruszka
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Owoce myjemy.
Jabłka i gruszkę kroimy na pół lub w ćwiartki (pozbawiając je gniazd nasiennych i ogonków). Marchewki kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Cytrynę obieramy.
Do wyciskarki wrzucamy naprzemiennie owoce i warzywa. Pierwsza wersja soku: kilka jabłek, 2 marchewki i 1 cytryna. Istna bomba witamin. Druga wersja soku: jabłka, marchewki i gruszka (delikatniejsza, mniej kwaśna, pyszna).
Przygotowując sok zawsze mam pod ręką ściereczki uniwersalne Stella. Doskonale sprawdzają się w kuchni. W szybki i prosty sposób można zadbać o porządek 🙂
Smacznego
Takie witaminki są wskazane 🙂
Oj tak 😀
Pyszny soczek – bomba witaminowa 🙂
😀