Wilgotny sernik z twarogiem i mascarpone

Wilgotny sernik z twarogiem i mascarone

Sernik z twarogiem i mascarpone

Wilgotny sernik z twarogiem i mascarpone

Dziś mam dla Was przepis na pyszny wilgotny sernik z twarogiem i mascarpone. Idealny do kawy lub herbaty. Doskonały na deser. Sernik z tego przepisu jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie za słodki, wilgotny, czyli taki jak lubimy. U nas sernik z twarogiem i mascarpone zawsze znika w mgnieniu oka. Polecam i Wam.

Miłego dnia moi drodzy i udanych Walentynek 🙂

Składniki:

Propozycja podania:

  • cukier puder, borówki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą blaszkę lub małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i wszystko miksujemy.

Następnie dodajemy cały twaróg na sernik, mascarpone, budyń waniliowy (proszek) i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy do połączenia.

Gęstą masę sernikową przekładamy do formy. Użyłam formy 26×26 cm, spód wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy około 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Następnie studzimy około 20 minut go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy na blat, żeby wystudzić sernik do końca. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, należy obserwować ciasto.

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem. Kroimy ostrym nożem na kawałki i podajemy z borówkami.

Smacznego

*wpis we współpracy

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi