Wilgotny sernik z twarogiem i mascarpone
Dziś mam dla Was przepis na pyszny wilgotny sernik z twarogiem i mascarpone. Idealny do kawy lub herbaty. Doskonały na deser. Sernik z tego przepisu jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie za słodki, wilgotny, czyli taki jak lubimy. U nas sernik z twarogiem i mascarpone zawsze znika w mgnieniu oka. Polecam i Wam.
Miłego dnia moi drodzy i udanych Walentynek 🙂
Składniki:
- 500 g twarogu – użyłam twaróg półtłusty mielony OSM Kosów
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 4 jajka M
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła ekstra 82% OSM Kosów
Propozycja podania:
- cukier puder, borówki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą blaszkę lub małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy cały twaróg na sernik, mascarpone, budyń waniliowy (proszek) i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy do połączenia.
Gęstą masę sernikową przekładamy do formy. Użyłam formy 26×26 cm, spód wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy około 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Następnie studzimy około 20 minut go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy na blat, żeby wystudzić sernik do końca. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, należy obserwować ciasto.
Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem. Kroimy ostrym nożem na kawałki i podajemy z borówkami.
Smacznego
*wpis we współpracy
Ale cudowny <3
Dziękuję 🙂 i polecam 🙂
Rewelacyjne
Dziękuję 🙂
Uwielbiam serniki, mogłabbym codziennie próbować innego. Ten wygląda tak apetycznie, że zrobię na niedzielę.
Polecam 🙂
Obłędny wilgotny sernik <3!