Wilgotny piernik z orzechami

Wilgotny piernik z orzechami

Wilgotny piernik z orzechami

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływający się w ustach piernik z orzechami. Idealne ciasto na zbliżające się święta. Ten piernik zawsze przygotowuje się na oleju rzepakowym, dzięki temu całe przygotowanie jest nie tylko ekspresowe i proste, ale ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i jest tak pysznie wilgotne. 

Dlaczego warto wybierać olej rzepakowy?

Piernik z orzechami

Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. Jest wygodny w zastosowaniu, nie trzeba go rozpuszczać i ma cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym

Ja zawsze mam w kuchennych szafkach olej rzepakowy i chętnie z niego korzystam przygotowując słodkie i wytrawne wypieki.

Jak przygotować wilgotny piernik z orzechami włoskimi?

Wilgotny piernik z orzechami przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka M
  • 50 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika.

Odmierzamy pół szklanki oleju. Dodajemy do suchych składników. 

Następnie dodajemy mleko i jajka. Mieszamy składniki.

Dodajemy dżem, mieszamy wszystko do połączenia.

Na koniec dodajemy posiekane orzechy, krótko mieszamy masę.

Masę wylewamy do formy (24×24 cm). Piernik pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

Piernik dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Materiał reklamowy we współpracy z PSPO   

#Fundusze Promocji

14 comments

Dodaj komentarz