Wilgotny piernik z orzechami
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływający się w ustach piernik z orzechami. Idealne ciasto na zbliżające się święta. Ten piernik zawsze przygotowuje się na oleju rzepakowym, dzięki temu całe przygotowanie jest nie tylko ekspresowe i proste, ale ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i jest tak pysznie wilgotne.
Dlaczego warto wybierać olej rzepakowy?
Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. Jest wygodny w zastosowaniu, nie trzeba go rozpuszczać i ma cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym
Ja zawsze mam w kuchennych szafkach olej rzepakowy i chętnie z niego korzystam przygotowując słodkie i wytrawne wypieki.
Jak przygotować wilgotny piernik z orzechami włoskimi?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 200 g dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka M
- 50 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
Odmierzamy pół szklanki oleju. Dodajemy do suchych składników.
Następnie dodajemy mleko i jajka. Mieszamy składniki.
Dodajemy dżem, mieszamy wszystko do połączenia.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy, krótko mieszamy masę.
Masę wylewamy do formy (24×24 cm). Piernik pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
Piernik dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO
#Fundusze Promocji
Świetny przepis. Zapisuje 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda pysznie ❤️
Polecam upiec 🙂
Chętnie wypróbuję przepis
Polecam 🙂
Ten piernik wygląda kusząco!
Polecam 🙂 Jest pyszny 🙂
Ale apetyczne ciacho same pyszności u Ciebie ❤️
Miło mi 🙂 I szczerze polecam upiec ten piernik, bo jest naprawdę pyszny 🙂
To lubię:) Zapisuje do wypróbowania
Polecam 🙂
Koniecznie muszę upiec, wygląda smacznie
Polecam 🙂