Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem

Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem

Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z miodem. Kilka chwil przygotowań, kilka machnięć łyżką, a efekt wspaniały 😀 U mnie to ciasto zawsze znika w mgnieniu oka. Jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Tym razem dodałam do niego pyszny miód z jabłkiem i cynamonem od Pasieka Rodzinna. Wspaniale wzbogacił smak ciasta i nadał mu wyjątkowego charakteru. Polecam to połączenie, podbiło nasze serca. 

Ciasto z miodem

Gdzie kupić dobry miód?

Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość i smak miodu. A ten jest wyjątkowy.  W ofercie Pasieka Rodzinna znajdziecie najróżniejsze miody z dodatkami, m.in. z maliną, z czarną porzeczką, z pomarańczą, z jabłkiem i cynamonem, a nawet z mango. Polecam też pyszne miody naturalne i wyjątkowe mydełka. Pełną ofertę pasieki znajdziecie tutaj: https://pasieka-rodzinna.pl/

Jak przygotować czekoladowe ciasto z miodem?

Czekoladowe ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki naturalnego kakao
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 3 pełne łyżki miodu jabłko i cynamon Pasieka Rodzinna
  • 2 jajka M
  • 3 łyżki owoców leśnych w żelu lub dżem (jagodowy, porzeczkowy itp)

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę ((u mnie 31×11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy mąkę i sodę.

Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy miód, kakao i owoce leśne w żelu.

Ustawiamy małą moc palnika, stawiamy garnek i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając. Gdy nasza masa będzie już prawie jednolita wsypujemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Nie zagotowujemy masy!

Do mąki z sodą dodajemy masę z garnuszka, jajka, wlewamy mleko i całość mieszamy do połączenia łyżką.

Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, warto obserwować ciasto i sprawdzać je patyczkiem.

Studzimy i dekorujemy.

Smacznego

Wpis we współpracy reklamowej z Pasieka Rodzinna

Wilgotne ciasto czekoladowe

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz