Wilgotne czekoladowe ciasto z miodem
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z miodem. Kilka chwil przygotowań, kilka machnięć łyżką, a efekt wspaniały 😀 U mnie to ciasto zawsze znika w mgnieniu oka. Jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Tym razem dodałam do niego pyszny miód z jabłkiem i cynamonem od Pasieka Rodzinna. Wspaniale wzbogacił smak ciasta i nadał mu wyjątkowego charakteru. Polecam to połączenie, podbiło nasze serca.
Gdzie kupić dobry miód?
Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość i smak miodu. A ten jest wyjątkowy. W ofercie Pasieka Rodzinna znajdziecie najróżniejsze miody z dodatkami, m.in. z maliną, z czarną porzeczką, z pomarańczą, z jabłkiem i cynamonem, a nawet z mango. Polecam też pyszne miody naturalne i wyjątkowe mydełka. Pełną ofertę pasieki znajdziecie tutaj: https://pasieka-rodzinna.pl/
Jak przygotować czekoladowe ciasto z miodem?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki naturalnego kakao
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru
- 3 pełne łyżki miodu jabłko i cynamon Pasieka Rodzinna
- 2 jajka M
- 3 łyżki owoców leśnych w żelu lub dżem (jagodowy, porzeczkowy itp)
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę ((u mnie 31×11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę i sodę.
Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy miód, kakao i owoce leśne w żelu.
Ustawiamy małą moc palnika, stawiamy garnek i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając. Gdy nasza masa będzie już prawie jednolita wsypujemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Nie zagotowujemy masy!
Do mąki z sodą dodajemy masę z garnuszka, jajka, wlewamy mleko i całość mieszamy do połączenia łyżką.
Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, warto obserwować ciasto i sprawdzać je patyczkiem.
Studzimy i dekorujemy.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Pasieka Rodzinna
Jakie puszyste 🙂 Wygląda cudnie
Dziękuję i polecam 😀
A mleko ? Kiedy mleko ???
Właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta
Przepraszam, gdzieś to umknęło. Dodajemy jajka, mleko i całość mieszamy.