Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie)

Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (1)

Filiżanka ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy i pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe. Czasem nie trzeba nic więcej 😉 Domowa słodkość i chwila relaksu. A przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Potem chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku… minuty na zastygnięcie polewy i … można jeść 🙂 Spróbujcie i Wy tego pysznego wilgotnego ciasta czekoladowo-owocowego. My je uwielbiamy. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje 🙂

Korzystając z okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w fantastycznym konkursie Stovit, w którym do wygrania jest wiele wspaniałych nagród

Stovit_BanerInternetowy_728-x-90

A teraz zapraszam na przepis 🙂

Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (4)Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (2)

Składniki: (na keksówkę)

Przygotowanie:

W garnuszka z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) margarynę, dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie nam jednolita czekoladowa masa. Garnuszek zestawiamy z ognia, odlewamy 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę zostawiamy do przestudzenia.

Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy składniki łyżką. Następnie wlewamy naszą przestudzoną czekoladową masę i dodajemy 4 łyżki „Naturalnie owocowe” Owoce leśne. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto mocno rośnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45 minut, należy stosować zasadę tzw. suchego patyczka.

Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (6) Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (5)

Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i polewamy stopniowo 1/2 szklanki odłożonej czekoladowej masy (przed oblaniem masę należy pomieszać, najlepiej polewać powoli łyżeczką).

Ciasto przechowujemy pod przykryciem.

Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (3)Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) (1)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi