Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym

Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym Szukacie pomysłu na świąteczną sałatkę? Znudziły wam się klasyczne wersje? Koniecznie spróbujcie mojej warstwowej sałatki z szynką i sosem chrzanowym. Prosta w przygotowaniu i niezwykle pyszna. Taką sałatkę można przygotować w szklankach lub jednej szklanej misie. Pięknie prezentuje się na stole i na pewno skusi każdego. Spróbujcie.

Do sałatki dodałam pyszną szynkę z pieca od Pieczone&Wędzone. Polecam tę szynkę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek groszku
  • 6 łyżek kukurydzy
  • około 200 g szynki z pieca od Pieczone&Wędzone 
  • 2 ogórki korniszone
  • około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

W miseczce przygotowujemy nasz sos chrzanowy. Mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu i chrzan. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szynkę kroimy w kostkę.

Przygotowujemy 3 szklanki na sałatkę. Sałatkę można też przygotować w jednej szklanej misce.

Do każdej szklanki nakładamy: po 2 łyżki groszku, porcję pokrojonej szynki, porcję chrzanowego sosu, pokrojonego ogórka i po 2 łyżki kukurydzy. Następnie nakładamy starte na grubych oczkach jajka. Na wierzch każdej porcji nakładamy kleks majonezu i posypujemy nasze sałatki kiełkami rzodkiewki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Adrian Anuluj pisanie odpowiedzi