Węże spożywcze to jeden z elementów niezbędnych w przemyśle spożywczym ze względu na to jaką odgrywają rolę w bezpiecznym i efektywnym transporcie produktów spożywczych. Choć z pozoru jest to produkt podobny do innych, to rzeczywistość jest inna. Materiały, z których wykonuje się węże spożywcze muszę spełniać określone wymogi norm żywnościowych. Gdzie wykorzystuje się takie węże? Jakie wymogi muszą spełniać?
Czym są węże spożywcze?
To specjalne przewody służące do bezpiecznego transportu żywności i napojów. Materiały z jakich wykonane są takie węże muszą być specjalnie dobrane. Materiał nie może wpływać na smak, zapach ani na właściwości fizyczne przechowywanego produktu spożywczego. Materiał musi też spełniać ustalone wymogi norm żywnościowych. Dodatkowo węże spożywcze muszą być odporne m.in. na zmiany temperatury, na ścieranie itd. Są one też różne w zależności od przewożonego produktu.
Gdzie wykorzystuje się węże spożywcze?
Tak naprawdę takie węże są wykorzystywane praktycznie w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Mają zastosowanie w transporcie płynów takich jak woda, mleko, soki, piwo, oleje i innych. Węże spożywcze są również wykorzystywane do transportu substancji stałych, takich jak, np. mąka, zboża czy granulaty. Odpowiednie węże spożywcze można kupić, np. w takich sklepach jak https://www.wezetobi.pl/ Przy każdym produkcie można znaleźć informacje o sugerowanym zastosowaniu węża czy jego odporności np. na temperaturę.
Z czego najczęściej są wykonane węże spożywcze?
Węże spożywcze wykonuje się najczęściej z PVC, polietylenu, gumy, silikonu lub innych polimerów. Muszą to być materiały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ponadto węże spożywcze muszą zawsze odpowiadać przyjętym normom, standardom i posiadać odpowiednie certyfikaty, by móc je wykorzystać w przemyśle spożywczym.
/Wpis we współpracy/