Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja.

Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. (1)Uwielbiam ryż. Mogłabym go właściwie jeść cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, te małe ziarenka sprawdzają się wspaniale. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na szybki warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Przygotowanie jest naprawdę proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 7 małych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 11/2 łyżeczki sosu sojowego
  • około 3 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być rozgotowany).

Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć.

Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na dodatek sosu sojowego sól używamy dość oszczędnie. Mieszamy i smażymy jeszcze chwile, aby warzywa zmiękły (można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu). Próbujemy.

Na koniec do naszych warzyw dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy, podsmażamy 2-3 minuty. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Tuż przed podaniem warto dodać do potrawy zielony akcent – u mnie szczypiorek. Wystarczy go posiekać i pomieszać z resztą składników.

Podajemy od razu.

Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. (2)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Megly says:

    Miałam wczoraj podobną potrawkę na obiadek 🙂 Ale się najadłam. Poszalałam z wielkością porcji. Ale jedzonko było pyszne. Pozdrowionka serdeczne 🙂

    • Magdalena says:

      Dzień dobry. Tradycyjny biały długoziarnisty ryż również będzie odpowiedni. Tylko nie należy go rozgotować.
      Pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena says:

      Dobry wieczór, sos sojowy nadał potrawie wyrazistego smaku. Ale jeśli Pani go nie posiada proszę po prostu spróbować doprawić całość ulubioną mieszanką ziół. Nie będzie, to to samo, ale myślę, że też wyjdzie pysznie 🙂 Pozdrawiam

Skomentuj Rafal Anuluj pisanie odpowiedzi