Uwielbiam ryż. Mogłabym go właściwie jeść cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, te małe ziarenka sprawdzają się wspaniale. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na szybki warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Przygotowanie jest naprawdę proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s
- 1/4 czerwonej papryki
- 7 małych pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 11/2 łyżeczki sosu sojowego
- około 3 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być rozgotowany).
Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć.
Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na dodatek sosu sojowego sól używamy dość oszczędnie. Mieszamy i smażymy jeszcze chwile, aby warzywa zmiękły (można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu). Próbujemy.
Na koniec do naszych warzyw dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy, podsmażamy 2-3 minuty. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Tuż przed podaniem warto dodać do potrawy zielony akcent – u mnie szczypiorek. Wystarczy go posiekać i pomieszać z resztą składników.
Podajemy od razu.
Smacznego
Miałam wczoraj podobną potrawkę na obiadek 🙂 Ale się najadłam. Poszalałam z wielkością porcji. Ale jedzonko było pyszne. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Takie dania są naprawdę smaczne i sycące 🙂
danie w moim klimacie 🙂 świetne także do zabrania do lunchboxa 🙂
🙂
Przeapetycznie się prezentuje 🙂
Dziękuję 🙂
Jakim innym ryżem mogę zastąpić ten ? Nie ma go u mnie w mieście, a nie wiem czy go zastąpić..
Dzień dobry. Tradycyjny biały długoziarnisty ryż również będzie odpowiedni. Tylko nie należy go rozgotować.
Pozdrawiam serdecznie
Wyszło pysznie. Wczoraj robiłem. Proste i fajne danie
Bardzo się cieszę, że danie smakowało.
Pozdrawiam serdecznie
Czy można czymś zastąpić sos sojowy?
Dobry wieczór, sos sojowy nadał potrawie wyrazistego smaku. Ale jeśli Pani go nie posiada proszę po prostu spróbować doprawić całość ulubioną mieszanką ziół. Nie będzie, to to samo, ale myślę, że też wyjdzie pysznie 🙂 Pozdrawiam