Warsztaty z Gwiazdą – Ewa Szabatin i Rafał Maserak. Poznajcie wspaniałe przepisy.

      

23 sierpnia po raz olejny odbyły się wspaniałe warsztaty z Gwiazdą organizowane przez portal www.allaboutlife.pl. Tym razem w roli głównej Ewa Szabatin i Rafał Maserak. Tych dwóch gwiazd tańca chyba nie trzeba nikomu za nadto przedstawiać. Rafał Maserak jest trzykrotnym wicemistrzem Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych oraz dwukrotnym wicemistrzem Polski w tańcach latynoamerykańskich. Ewa poza sukcesami w tańcach latynoamerykańskich i standardowych jest też znaną projektantką mody. Poza tym obie gwiazdy zapewne pamiętacie z programu „Taniec z gwiazdami”.

Warsztaty odbyły się w przepięknych wnętrzach Fat Buddha, gdzie gotowaliśmy przy użyciu zdrowych produktów.

 

Specjalnie dla Was kilka pysznych przepisów. Zobaczcie co wspaniałego i zdrowego można wyczarować:

Truskawkowy słoik – płatki owsiane z musem truskawkowym

  • 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania ( ESKA )
  • 1 i 1⁄2 szklanki ( napój ryżowy kokosowy Eko Wital )
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego ( Eko Wital )
  • 1 laska wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • mus z truskawek
  • wiśnie mrożone 
  • do ozdobienia czekolada ( Eko Wital ) i płatki migdałów

Przygotowanie:

Do większej miski wrzucamy : płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon. Mieszamy delikatnie i odstawiamy na 10 – 15 min. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do słoika. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy pokruszoną czekoladą wegańską Eko Wital i płatkami migdałów.
Mus z truskawek:

  • 2 szklanki mrożonych truskawek 
  • 1 łyżka syropu klonowego ( Eko Wital )
  • 3 łyżki chia

Wrzucamy truskawki I syrop klonowy do blendera I miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy chia. Odstawiamy na 10 min.

A efekt? Zobaczcie sami

Chłodnik z awokado z ogórkiem

  • 1 duży ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki kefiru ( Krasnystaw )
  • 1/2 szklanki maślanki ( Krasnystaw )
  • 1 mały jogurt naturalny ( Krasnystaw )
  • koperek i mięta do smaku
  • sól himalajska i świeży pieprz do smaku

Obieram ogórka, kroję na pół i wyjmuję pestki, obieram awokado, siekam koperek i miętę. Wrzucam wszystko do blendera. Dodaję czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blenduję. Na koniec dodaję, jogurt, kefir i maślankę. Ozdabiam kawałkami ogórka z koperkiem.


Hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu są potrzebne:

  • 1 słoik cieciorki eko
  • 1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
  • 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa PLANTA FOOD )
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki masła klarowanego ( EKO WITAL )
  • marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony

Czosnek podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z surowymi warzywami ( marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony )

Orzeźwiający napój z kiwi

  • lód
  • schłodzony sok jabłkowy z imbirem ( Oryginalny Sok )
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 kiwi
  • ¼  limonki
  • 1 łyżka soku z limonki ( Oryginalny Sok )

Sparz limonki i obierz kiwi. Pokrój kiwi w kostkę. Pokrój limonki na mniejsze kawałki – zostaw skórkę. Przełóż limonki i kiwi do szklanek. Rozgnieć owoce moździerzem. Dodaj resztę składników drinka i wymieszaj

Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej

Do przygotowania naleśników będą potrzebne:

  • 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej( ESKA )
  • 2 jajka bio
  • 1 szklanka mleka ryżowego ( Eko Wital )
  • 1 szklanka wody – może być gazowana
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miód
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ( Eko Wital )
  • owoce mrożone ( np. maliny, truskawki, jagody)
  • syrop klonowy ( Eko Wital )
  • 1 łyżka masła orzechowego ( PLANTA FOOD )
  • jogurt naturalny ( Krasnystaw )

Do miski przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.


Sałatka z arbuzem

  • arbuz
  • 1 zielony ogórek
  • owoce tropikalne mrożone
  • 1/2 papryczki zielona serrano lub pepperoni (chili)
  • 1/4 szkl bazylii
  • 1/4 szkl świeżej kolendry
  • 1/4 szkl rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
  • ser pleśniowy ( Lazur )
  • sól morska do smaku

Sos

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki ryżowego octu

Kroimy arbuza, ogórka I mango na małe kwadraty. Kroimy bardzo drobno papryczkę na cienki plasterki, szatkujemy bazylię, kolendrę. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera, mixujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.

Te wspaniałe potrawy powstały dzięki partnerom spotkania, czyli:

Lazur i Krasnystaw

Planeta Food  – to firma rodzinna o holenderskich korzeniach, która stawia na współpracę z blogerami i influencerami. Filozofia marki to zaoferowanie w 100% naturalnych maseł orzechowych, migdałowych, sezamowych.

Eska –  zajmuje się przetwarzaniem wszelkich gatunków zbóż. Wytwarzane są 3 rodzaje kaszy gryczanej, ale również mąki, płatki jaglane, gryczane czy mąka ryżowa. Płatki gryczane z owocami były laureatem ogólnopolskiego programu Doceń Polskę. My użyliśmy płatków owsianych bez gotowania i mąki ryżowej oraz gryczanej.

Oryginalny Sok – nasze nowe odkrycie. Na bazie ich soków przygotowaliśmy orzeźwiający napój z kiwi. Ta firma ma połączenia smaków, jakich nikt nie oferuje np. imbir- jabłko- można go pić na zimno lub ciepło; ogórek kiszony- burak, czy limonka, która rewelacyjnie sprawdza się do różnego rodzaju dodatków do potraw. Te produkty powstają z soków NFC czyli NOT FROM CONCENTRATE.

Po raz pierwszy jest też z nami EKO-WITAL – właściciel sieci najbardziej zdrowych sklepów ORGANIC w całej Polsce. W przepisach użyliśmy, m.in. napój ryżowy, pyszną zdrową czekoladę czy syrop klonowy tej marki.

 Gwiazdami warsztatów była Ewa Sabatin i Rafał Maserak, więc nie mogła zabraknąć również lekcji tańca.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz