Warstwowy deser sernikowy

Warstwowy deser sernikowy Uwielbiam proste desery. Kilka chwil, a efekt cieszy oczy i podniebienie. Dziś zapraszam was na warstwowy deser sernikowy. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Kruche ciasteczka, i dwa smaki warstwy sernikowej. Chwila mieszania i gotowe. Zwieńczeniem są moje ukochane maliny. Miałam ich wiele, ale… do deseru ocalało tylko kilka. Reszta malin zniknęła w buźkach moich dzieci 😉

Lubicie takie proste desery warstwowe? Może przygotujecie je na weekend lub zbliżające się Walentynki? 🙂

Składniki:

  • 125 g sera z wiaderka
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki soki z cytryny
  • 1 czubata łyżka kremu czekoladowo-orzechowego lub do smaku
  • około 6 kruchych maszynowych ciasteczek Brześć
  • kilka malin
  • listki mięty do podania

Przygotowanie:

Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy.

Ręczną trzepaczką mieszamy dokładnie ser ze śmietanką (można do tego użyć miksera). Dzielimy nasz ser na pół. Do jednej części dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Dokładnie mieszamy składniki. Do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Dokładnie mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie dokładamy kremu (smak zależy od rodzaju użytego kremu).

Szykujemy dwa pucharki. Do każdego nakładamy na spód część rozdrobnionych ciasteczek (ilość zależy od szerokości pucharków), następnie pół waniliowego serka, serek czekoladowy, rozdrobnione ciasteczka (zostawiamy niewielką ilość), resztę waniliowego serka. Wierzch deseru zdobimy resztą rozdrobnionych ciasteczek, malinami i listami świeżej mięty.

Deser można podać od razu lub schłodzić przed podaniem w lodówce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz