Warstwowy deser kawowo bananowy

warstwowy-deser-kawowo-bananowyUwielbiam warstwowe desery. Smak, wygląd, nic tylko jeść. Dziś zapraszam Was na warstwowy deser kawowo bananowy. Bardzo prosty w wykonaniu, a co najważniejsze równie smaczny. Propozycja idealna zarówno na deser, jak i śniadanie lub kolację. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jogurt naturalny 90 g
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki borówek (lub innych małych owoców)
  • opcjonalnie miód do smaku

Przygotowanie:

Banany obieramy, odkładamy na bok 2-3 plasterki. Resztę wkładamy do misy blendera. Do bananów dodajemy 1 łyżeczkę kawy zbożowej, miksujemy.

Przekładamy kawowo-bananowy mus do przygotowanego pucharka, zostawiając w misie blendera 2-3 łyżeczki musu. Do pozostałej w blenderze porcji musu dokładamy 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, miksujemy. Tak przygotowaną jaśniejszą warstwę wykładamy łyżeczką na warstwę ciemną.

Ostatnią warstwą jest jogurt naturalny. Jeśli lubimy słodsze desery możemy wymieszać jogurt z odrobiną miodu. Ja tego nie robię, ponieważ moje banany nadają deserowi wystarczającej słodyczy.

Na białą jogurtową warstwę dajemy kawałki banana i jagody.

Deser podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz