Uwielbiam warstwowe desery. Smak, wygląd, nic tylko jeść. Dziś zapraszam Was na warstwowy deser kawowo bananowy. Bardzo prosty w wykonaniu, a co najważniejsze równie smaczny. Propozycja idealna zarówno na deser, jak i śniadanie lub kolację. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jogurt naturalny 90 g
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- 2 łyżeczki borówek (lub innych małych owoców)
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
Banany obieramy, odkładamy na bok 2-3 plasterki. Resztę wkładamy do misy blendera. Do bananów dodajemy 1 łyżeczkę kawy zbożowej, miksujemy.
Przekładamy kawowo-bananowy mus do przygotowanego pucharka, zostawiając w misie blendera 2-3 łyżeczki musu. Do pozostałej w blenderze porcji musu dokładamy 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, miksujemy. Tak przygotowaną jaśniejszą warstwę wykładamy łyżeczką na warstwę ciemną.
Ostatnią warstwą jest jogurt naturalny. Jeśli lubimy słodsze desery możemy wymieszać jogurt z odrobiną miodu. Ja tego nie robię, ponieważ moje banany nadają deserowi wystarczającej słodyczy.
Na białą jogurtową warstwę dajemy kawałki banana i jagody.
Deser podajemy od razu.
Smacznego