Warstwowa sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Warstwowa sałatka z kukskusem i tuńczykiem (1)Warstwowa sałatka z kuskusem i tuńczykiem, to pyszna propozycja, która nie tylko cieszy smakiem, ale i kolorami. Przygotowanie takiej sałatki nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt… nic tylko jeść. Taka sałatka sprawdzi się równie dobrze na co dzień, święta czy na przyjęciu. Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Warstwowa sałatka z kukskusem i tuńczykiem (2)Warstwowa sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Warstwowa sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Write a review
Print
29 calories
7 g
0 g
0 g
1 g
0 g
57 g
2 g
5 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
57g
Amount Per Serving
Calories 29
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 2mg
0%
Total Carbohydrates 7g
2%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 5g
Protein 1g
Vitamin A
15%
Vitamin C
10%
Calcium
1%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 porcje; ilość zwiększyć w zależności od ilości osób)
  2. około 4 łyżki kukurydzy w puszce
  3. 2 liście sałaty
  4. 7 małych pomidorków cherry
  5. 1 jajko L
  6. 2-3 łyżeczki kremowego majonezu Folwark
  7. 1 puszka tuńczyka z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami*
  8. pieprz do smaku
  9. szczypiorek
  10. * można również użyć 1 puszki tuńczyka wymieszanej z przygotowanym (własnoręcznie) kuskusem (około 11/2-2 łyżki) lub 2-óch puszek tuńczyka w oleju (rezygnując z dodatku kuskusu)
Przygotowanie
  1. Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pokrojone jajko z majonezem, doprawiamy pieprzem i całość mieszamy.
  2. Na dnie każdej szklanki układamy liść sałaty. Na sałatę kładziemy po 2 łyżki kukurydzy.
  3. Następnie kroimy nasze małe pomidorki cherry na cztery części i robimy z nich kolejną warstwę sałatki (z 6 sztuk, jednego pomidorka zostawiamy na wierzch).
  4. Kolejną warstwę tworzy tuńczyk z kuskusem.
  5. Na koniec wykładamy warstwę jajeczno-majonezową. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i układamy po dwie ćwiartki pomidorka.
  6. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
  7. Smacznego
beta
calories
29
fat
0g
protein
1g
carbs
7g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz