Waniliowy sernik z truskawkami – prosty i pyszny

Waniliowy sernik z truskawkami – prosty i pyszny

Dziś do kawy upiekłam pyszny waniliowy sernik z truskawkami. Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu.  Kilka prostych składników, chwila miksowania, truskawki i… można piec. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Taki prosty sernik z owocami sprawdzi się też na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam.

A jak spotkania czy popołudniowy deser z mężem, to obowiązkowo pyszna kawa lub herbata. Tu warto odwiedzić sklep Venosa. Dlaczego?

Venosa – sklep stworzony z pasji do kawy

Sklep venosa.pl to miejsce stworzone z pasji do dobrej kawy i innych jakościowych produktów. Widać to od razu po wejściu na stronę. Tu każdy szczegół jest przemyślany. Strona jest przejrzysta, ładna i łatwa w obsłudze. A asortyment? Znajdziecie tu pyszne, aromatyczne kawy, dobrej jakości herbaty, miód, orzechy, owoce w czekoladzie, owoce kandyzowane, gorącą czekoladę, różne akcesoria i słodkości. Można też zamówić sobie kartę podarunkową. To fajny pomysł na prezent. 

Do tego w sklepie nie brakuje różnych promocji, na które zawsze zwracam uwagę 😉 Sklep Venosa działa na rynku od niedawna, ale widać, że włożono w niego pasję i serce. Dbałość o jakość oferowanych produktów, ich staranny dobór, dobra i szybka obsługa. Takie sklepy warto odwiedzać.

Przepis na sernik z truskawkami

Skoro już wicie, gdzie można kupić dobrą kawę, herbatę i inne dodatki, to teraz czas na pyszny przepis na sernik z truskawkami 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik (dobrej jakości)
  • 4 jajka M
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą.

Spód blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i rozpuszczone (przestudzone) masło. Wszystko dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy ser, ekstrakt waniliowy i budyń. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Serową masę wylewamy do przygotowanej formy.

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie serowej (w odstępach).

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki. 

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Pozostaw odpowiedź Kama Anuluj pisanie odpowiedzi