Waniliowy sernik z truskawkami – prosty i pyszny
Dziś do kawy upiekłam pyszny waniliowy sernik z truskawkami. Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Kilka prostych składników, chwila miksowania, truskawki i… można piec. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Taki prosty sernik z owocami sprawdzi się też na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam.
A jak spotkania czy popołudniowy deser z mężem, to obowiązkowo pyszna kawa lub herbata. Tu warto odwiedzić sklep Venosa. Dlaczego?
Venosa – sklep stworzony z pasji do kawy
Sklep venosa.pl to miejsce stworzone z pasji do dobrej kawy i innych jakościowych produktów. Widać to od razu po wejściu na stronę. Tu każdy szczegół jest przemyślany. Strona jest przejrzysta, ładna i łatwa w obsłudze. A asortyment? Znajdziecie tu pyszne, aromatyczne kawy, dobrej jakości herbaty, miód, orzechy, owoce w czekoladzie, owoce kandyzowane, gorącą czekoladę, różne akcesoria i słodkości. Można też zamówić sobie kartę podarunkową. To fajny pomysł na prezent.
Do tego w sklepie nie brakuje różnych promocji, na które zawsze zwracam uwagę 😉 Sklep Venosa działa na rynku od niedawna, ale widać, że włożono w niego pasję i serce. Dbałość o jakość oferowanych produktów, ich staranny dobór, dobra i szybka obsługa. Takie sklepy warto odwiedzać.
Przepis na sernik z truskawkami
Skoro już wicie, gdzie można kupić dobrą kawę, herbatę i inne dodatki, to teraz czas na pyszny przepis na sernik z truskawkami 🙂
Składniki:
- 1 kg sera na sernik (dobrej jakości)
- 4 jajka M
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą.
Spód blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i rozpuszczone (przestudzone) masło. Wszystko dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy ser, ekstrakt waniliowy i budyń. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Serową masę wylewamy do przygotowanej formy.
Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie serowej (w odstępach).
Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki.
Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).
Smacznego
Boski sernik i fajny sklep. Dziękuję za przepis i polecenie
🙂
Dodajemy budyn jako proszek czy trzeba go wczesniej ugotowac ?
Jako proszek 🙂