Waniliowy sernik na kruchym cieście

Waniliowy sernik na kruchym cieście – prosty przepis

Już nie raz Wam pisałam, że moja rodzina kocha serniki. Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis. Waniliowy sernik na kruchym cieście. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy zagnieść ciasto i wymieszać składniki na sernik. Wszystko bez użycia miksera. Sernik z tego przepisu jest przepyszny. Śmiało możecie go przygotować na różne rodzinne spotkania lub przyjęcia. Waniliowy sernik na kruchym cieście to też idealny pomysł do popołudniowej kawy.

Dobra aromatyczna kawa i domowy sernik to duet doskonały

Ja ostatnio delektuje się pyszną kawą „Caprissimo Professional“ od Przyjaciele Kawy. Ta mieszanka 100% ziaren kawy arabica pochodzących z Ameryki Południowej i Indii zachwyca subtelnym smakiem i pięknym aromatem. Jeśli szukacie dobrej kawy, to zajrzyjcie do tego sklepu. Na start polecam Wam Zestaw kawy ziarnistej „Caprissimo”. Można wypróbować 4 rożne mieszanki z najpopularniejszej linia kaw ziarnistych Przyjaciół Kawy i wybrać swoją ulubioną 😉 Poza tym to też świetny pomysł na prezent np. na zbliżający się Dzień Babci i Dziadka. Do tego można dokupić piękną filiżankę lub coś słodkiego i upominek gotowy 🙂 Co o tym myślicie?

Dla chętnych zostawiam kod rabatowy: Magdalena20 dający -20% na zakupy na stronie Przyjaciele Kawy. Kod daje rabat 20% na kawy nieprzecenione, termin ważności kodu do 28 lutego 2022 r.

Jak zrobić waniliowy sernik na kruchym cieście?

Przygotowanie takiego sernika jest naprawdę proste. Nie potrzebujemy miksera. Ciasto zagniatamy, a masę na sernik wystarczy wymieszać ręczną trzepaczką. Ten sernik uda się każdemu. Spróbujcie.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj klasy M
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%  (opcjonalnie jogurt naturalny)

Na sernik:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka klasy M
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier, śmietankę i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto ręką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i schładzamy w lodówce (najlepiej przez 30-40 min, ja dziś zostawiłam ciasto tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie (u mnie 26×26, ale może być inna podobnej wielkości) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Przygotowujemy masę serową:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy budyń (proszek), wlewamy masło. Mieszamy składniki ręczną trzepaczką.

Następnie dodajemy ser z wiaderka i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Dziurkujemy go widelcem w kilku miejscach.

Na taki spód wykładamy naszą masę serową. Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu masy serowej.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu).

Sernik zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i studzimy.

Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem na kawałki.

Smacznego

*wpis we współpracy

 

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry. Powinien się udać. Jednak w przypadku termoobiegu należy zmniejszyć temperaturę o 20 stopni. Czas pieczenia też będzie inny. Proszę obserwować ciasto. Powinno być zarumienione z wierzchu.

Skomentuj Iza Anuluj pisanie odpowiedzi