Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem

Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Dzi艣 zapraszam Was na waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Idealne do fili偶anki kawy 馃檪 Uwielbiam takie desery, a Wy? Rogaliki s膮 naprawd臋 pyszne i proste w przygotowaniu. Przygotowuj臋 je zawsze, gdy zostaje mi w lod贸wce kawa艂ek sera. Rogaliki mo偶ecie spokojnie nadzia膰 r贸wnie偶 d偶emem, konfitur膮, owocami lub g臋stym kremem. U mnie dzi艣 ma艂a s艂odka rozpusta z kajmakiem o smaku orzechowym. Do tego pyszna aromatyczna kawa lavazza do nabycia w Konesso. Jak dla mnie deser idealny 馃檪

P.s. Czy wiedzieli艣cie, 偶e dzi艣 Mi臋dzynarodowy Dzie艅 Kawy? Tak, tak to w艂a艣nie 29 wrze艣nia przypada takie 艣wi臋to. Cho膰 dla nas takie 艣wi臋to przypada o wiele cz臋艣ciej 馃槈 Bo czy co艣 lepiej 艂膮czy i pasuje do spotka艅 rodzinnych ni偶 fili偶anka dobrej aromatycznej kawy? My艣l臋, 偶e nie. Kawa budzi i dodaje energii na reszt臋 dnia, wspaniale komponuje si臋 ze s艂odkimi wypiekami, jest idealn膮 towarzyszk膮 rozm贸w.  I cho膰 osobi艣cie nie pijam jej codziennie, to nie wyobra偶am sobie by w moich szafkach mog艂o zabrakn膮膰 dobrej kawy. Najlepiej oczywi艣cie ziarnistej. Nic nie przebije tego pi臋knego zapachu, kt贸ry wydobywa si臋 gdy miel臋 ziarna kawy. No mo偶e… zapach waniliowych rogalik贸w 馃槈

A Wy lubicie kaw臋? Jak膮 najcz臋艣ciej pijecie – czarn膮 czy z mlekiem?

Sk艂adniki:

  • 200 g p贸艂t艂ustego twarogu
  • 200 g mas艂a lub margaryny
  • 200 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka cukru wanilinowego
  • kajmak – u mnie o smaku orzechowym

Przygotowanie:

Do miski przek艂adamy twar贸g, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy m膮k臋 i posiekane mas艂o. Wyrabiamy ciasto. Tworzymy z niego kul臋 i wk艂adamy do sch艂odzenia do lod贸wki na minimum 1 godzin臋 (to wa偶ne!).

Ciasto rozwa艂kowujemy na co艣 w rodzaju ko艂a i kroimy na tr贸jk膮ty.

Na ka偶dy tr贸jk膮t nak艂adamy kajmak i zwijamy ca艂o艣膰 zaczynaj膮c od szerszego ko艅ca. Lekko zakr臋camy rogi tworz膮c rogalik.

Rogaliki uk艂adamy (w odst臋pach) na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu, pod koniec mo偶na na chwil臋 w艂膮czy膰 termoobieg, aby rogaliki 艂adniej si臋 zarumieni艂y). Czas pieczenia b臋dzie r贸偶ny w zale偶no艣ci od piekarnika i wielko艣ci rogalik贸w 鈥 u mnie oko艂o 35 minut. Pieczemy do uzyskania 艂adnego z艂otego koloru.

Gdy rogaliki wystygn膮 opr贸szamy je cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Pozostaw odpowied藕 Marta Anuluj pisanie odpowiedzi