Waniliowo-jabłkowe placuszki skąpane w malinowym syropie

Waniliowo-jabłkowe placuszki skąpane w malinowym syropieDziś słodka, delikatna rozpusta. Waniliowo-jabłkowe placuszki skąpane w malinowym syropie… po prostu małe niebo na talerzu. Idealne na osłodę ciężkiego dnia. Placuszki są naprawdę delikatne i leciutkie. Robi się je ekspresowo i równie szybko zjada. Dodatkowo polałam je wspaniałym syropem malina z miodem Eterno, który uwielbiam również jako rozgrzewający dodatek do herbaty. Na placuszkach pojawił się również kleks z bitej śmietany – możecie pominąć ten element, ja dziś zaszalałam 😉  Takie placuszki będą idealne na słodkie śniadanie, małą rozpustę na kolację, a nawet w formie sycącego deseru. Spróbujcie.

Składniki: (na 6 placuszków, ilość zwiększyć w zależności od ilości osób)

  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 małe jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jabłko
  • olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżeczki
  • do podania: cukier puder, syrop malina z miodem Eterno i opcjonalnie odrobina bitej śmietany

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały waniliowy serek homogenizowany, wbijamy jajko, mieszamy łyżką. Następnie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce do naszej masy (na większych oczkach), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Jeden placuszek = około jednej łyżce masy. Placuszki należy ostrożnie obracać na drugą stronę i nie przesadzać z ich wielkością (małe łatwiej obrócić).

Podajemy oprószone cukrem pudrem i polane syropem malinowym. Ja dodatkowo dodałam kleks bitej śmietany.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi