Waniliowe placuszki na mleku Choć mamy święta i w lodówce pełno świątecznych smakołyków, to my dziś zdecydowaliśmy się na inne śniadanie 😉 Pyszne i szybkie w przygotowaniu waniliowe placuszki. Moje dzieci je uwielbiają, a i reszta rodziny nie odmawia takiego śniadania. Polecamy i Wam.
Synek zjada takie mleczne placuszki same bez dodatków, a reszta domowników? Tu każdy wybiera, to co najbardziej lubi. Na jednej porcji syrop czekoladowy, na drugiej owoce, a trzecia oprószona jest cukrem pudrem 😉 Ja dziś przygotowałam placuszki z podwójnej porcji. Ta podana poniżej starczy na takie dwa talerze (jak na zdjęciu) placuszków.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka M
- 1 szklanka mleka Ale! Mleko OSM Radomsko
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 1 łyżeczka sody
- niewielka ilość oleju
- ulubione dodatki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i wlewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by w masie nie było grudek.
Rozgrzewamy patelnię. Przed pierwszą partią placuszków lekko skrapiamy ją olejem, potem dodatkowy tłuszcz nie jest już potrzebny (jeśli mamy dobrą patelnię).
Wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego