Waniliowe placuszki na maślance. Co najczęściej przygotowujecie na wspólne rodzinne śniadania? U nas najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dziś polecam Wam pyszne waniliowe placuszki na maślance, które podałam z cukrem pudrem i świeżymi truskawkami. Ach jak ja lubię truskawki. Moje dzieci zresztą też 😉 W ich buźkach te małe czerwone owoce znikają w tempie ekspresowym, podobnie jak placuszki 😉 Dzisiejszy przepis jest prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Takie placki możecie oczywiście podać też z innymi ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam spróbować również:
Bananowe placuszki na bazie kaszy manny
Ekspresowe placuszki na serku waniliowym
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 pełnych łyżek mąki
- 1 jajko
- 1,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- olej do smażenia (niewielka ilość)
- truskawki i cukier puder do podania
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbijamy jedno jajko i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być konsystencji gęstej śmietany.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
Podajemy oprószone cukrem pudrem ze świeżymi owocami. U nas dziś truskawki.
Smacznego
Placuszki wyglądają kusząco!
polecam 😀
Ile wychodzi sztuk?
To stary przepis. Jedna mała porcja.