Waniliowe naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną. W sezonie na truskawki w moim domu nie brakuje propozycji z tymi pysznymi owocami. Dziś coś prostego i pysznego. Tak przygotowane naleśniki, to szybka propozycja na deser lub słodki obiad 🙂 U nas znikają w kilka chwil. Oczywiście, jeśli dbacie bardziej o linię 😉 można pominąć dodatek bitej śmietany. Myślę, że sama słodycz truskawek wystarczy 🙂 Spróbujcie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu
- odrobina oleju do smażenia (ja używam oleju wyłącznie przy pierwszej porcji jaką smażę)
- słodkie truskawki
- bita śmietana
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (można użyć miksera) mąkę, mleko, jajka, wodę i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.
Porcję masy (mała chochelka) wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Naleśniki smażymy z obu stron.
Do każdego naleśnika nakładamy pocięte w plasterki truskawki. Składamy naleśnika na pół i dekorujemy porcją bitej śmietany, truskawkami i miętą. Po wierzchu można całość jeszcze delikatnie posypać cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią.
Podajemy od razu.
Smacznego
Talerzyk, na którym podałam naleśniki pochodzi z Galerii Cuda Świata. Polecam Wam tam zajrzeć 🙂